hjemmetraening - kom i form med et traeningsprogram hjemme

Hjemmetræning – kom i form med et træningsprogram hjemme

Det er vist de fleste af os, som efterhånden er ved at være godt klar over, hvor vigtigt fysisk aktivitet er for vores kroppe. På trods af, vi godt ved, hvor vigtigt det er, så er det altså bare ikke altid lige let at finde hverken tid eller motivation til at tage en tur ned i fitnesscenteret.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så har vi gode nyheder til dig. Du behøver nemlig slet ikke at tilmelde dig et fitness abonnement for at komme i god form – du kan sagtens klare hele træningsprogrammet hjemmefra! Ikke nok med at du er fri for at træne nede i et propfyldt træningscenter med et hav af andre svedende mennesker, så sparer du også en hel del tid – så kan det jo næsten ikke blive bedre!

Hvad er et hjemmetræningsprogram?

Et træningsprogram til hjemmebrug er et ganske almindeligt træningsprogram, som vi kender det fra mange andre træningsformer.

Du har måske hørt om professionelle trænere, der sammensætter et skræddersyet træningsprogram til deres klienter, således de får mest muligt ud af deres træning. Det er præcis den samme form for træningsprogram, som man kan bruge til hjemmetræning. Den eneste forskel er blot, at et træningsprogram til hjemmebrug tager udgangspunkt i særlige træningsøvelser, der netop er velegnet til hjemmetræning ?? det vil sige typisk uden vægte. 

Man kan ikke komme uden om, at et træningsprogram er et vidundermiddel, hvis man ønsker at få mest muligt ud af sin træning. I bund og grund er et træningsprogram en konkret og detaljeret oversigt over, hvilke øvelser du skal lave fordelt over ugens 7 dage. Det er forskelligt, hvor lang en periode træningsprogrammerne strækker sig over. Nogle strækker sig over et par uger, hvor andre kan strække sig over et par måneder.

Eftersom et træningsprogram skaber en struktureret oversigt over dine træningsøvelser, så har du også lettere ved at danne dig et overblik over, hvilke muskelgrupper du får inddraget i øvelserne. Dermed har du større sandsynlig for at huske at inddrage alle de vigtige muskler. Se fx vores guide til ab workout, og bliv inspireret til hvilke maveøvelser du kan lave.

Kvinder der folger hjemmetraeningsprogram

Hvorfor er et træningsprogram en fordel?

Uanset om du skal bruge dit træningsprogram til hjemmetræning eller ej, så er det altid en god idé at træne efter et træningsprogram. Det fantastiske ved et træningsprogram er nemlig, at det bringer utroligt mange fordele med sig – og dem skal vi nok komme nærmere ind på.

Vi tør godt love, at når du først har trænet efter et træningsprogram bare én gang, så holder du godt fast i det fremadrettet!

Den væsentligste fordel ved et træningsprogram er uden tvivl, at træningsprogrammet tager udgangspunkt i dig og dine ønsker. Du kan eksempelvis sammensætte dit helt eget træningsprogram, som udelukkende består af øvelser, der træner de muskler, du ønsker at sætte fokus på.

Hvis du ikke selv har så meget forstand på, hvilke træningsøvelser, der ville give bedst mening for dig, så kan du få en professionel træner til at sammensætte et program til dig. Prisen for sådan et træningsprogram kan dog hurtigt blive en smule pebret. Her kunne et godt alternativ være internettet. Her kan du nemlig finde et hav af forskellige træningsvideoer og træningstips, hvor du stensikkert kan indsamle en masse spændende træningsinspiration.

Se fx nedenstående video for inspiration til hjemmetræning, der styrker hele kroppen.

Et træningsprogram fungerer til alle træningsformer

En stor fordel ved et træningsprogram er, at du kan bruge det til stort set alle træningsformer. Faktisk træner selv de bedste sportsudøvere efter et træningsprogram – så helt skidt kan et træningsprogram vist ikke være.

Formålet med et træningsprogram er nemlig at skabe struktur over din træning, så du altid er indforstået med, hvad dagens træning byder på. Det betyder derfor, at du sagtens kan udarbejde et træningsprogram til både hjemmetræning, styrketræning i fitnesscenteret, cardiotræning, løbetræning og meget mere. Mulighederne er mange, og du kan med garanti få stort gavn af et træningsprogram uanset, hvilken træningsform du foretrækker!

Det øger motivationen

En stor fordel ved et træningsprogram er også, at det er med til at holde motivationen oppe, netop fordi den skaber en struktureret plan over træningsøvelserne. Du ved derfor altid, hvilke øvelser du skal lave til dagens træning.

Hvis du er usikker på, hvilke træningsøvelser du bør lave derhjemme, så kan motivationen hurtigt dale ned ad. Man bruger nemlig utroligt meget tid på at tænke kreativt for at finde frem til nogle relevante øvelser – og det er ikke altid at det lykkedes. Med et træningsprogram kan du komme hurtigt i sving med dagens træning, fordi du allerede har sammensat en oversigt over de mest relevante øvelser. 

Det fremskynder resultaterne

Eftersom et træningsprogram øger motivationen, får du også væsentligt bedre træningsvilkår, hvilket kan fremskynde dine ønskede resultater. Den øgede motivation giver nemlig endnu mere blod på tanden. Således har du både overskud og energi til at give den ekstra gas på træningsmåtten – og dermed kommer du hurtigere i mål.

Vil du gerne have det maksimale ud af din træning? Så kan du med fordel benytte en pre workout. Læs vores artikel om den bedste pre workout, of find inspiration.

Du sparer tid

Derudover sparer du faktisk også en masse tid, når du træner efter et træningsprogram. Når du ikke træner efter et træningsprogram, skal du nemlig selv komme frem til de forskellige træningsøvelser, som du synes, kunne være relevante for dagens træning.

Medmindre man er en træningshaj, kan det hurtigt gå hen og blive frustrerende og energikrævende at skulle finde på nye træningsøvelser hele tiden. Dette kan i sidste ende opsluge en masse tid, som du i stedet kunne have brugt på at træne. Træningsprogrammet fortæller dig allerede på forhånd, hvilket træningsøvelser du skal lave, og dermed bliver der ikke spildt tid på at skulle tænke i kreative baner.

Fordele ved hjemmetræning

Mange tror fejlagtigt, at hjemmetræning ikke er nær så effektivt, som træning nede i fitnesscenteret – men det er faktisk ikke sandt. I bund og grund handler det i store træk om, hvilken træningsform du foretrækker. ?nsker du eksempelvis at opnå en større muskelmasse, kan du muligvis have mere gavn af at træne i et fitnesscenter, fordi du typisk har brug for at træne med forskellige vægte.

Men ønsker du i stedet at forbedre din generelle form eller styrketræne uden vægt, så kan du sagtens opnå lige så effektive resultater derhjemme, som du kan nede i fitnesscenteret. Derudover er der også en lang række fordele ved at foretrække hjemmetræning fremfor træning i fitnesscenteret. 

Mand som folger hjemmetraeningsprogram

Du sparer penge

Først og fremmest sparer du naturligvis en god sum penge hver måned, fordi du ikke skal betale for et månedligt fitness abonnement. Dog skal du på jagt efter nogle af de mest basale træningstilbehør som eksempelvis en træningsmåtte, så du ikke skader kroppen under træning. Her er dog tale om en mindre engangsinvestering, og det er derfor ikke noget, som vil have en større betydning for økonomien.

Du sparer tid

Når du træner derhjemme, sparer du også en masse tid. Hverdagen er allerede godt presset i forvejen, og det er ikke altid lige let at finde hverken tid eller overskud til at besøge træningscentreret. Derudover skal du også bruge en masse tid på transport til og fra træningscentreret – tid du med garanti kunne have brugt på noget mere fornuftigt.

Du bestemmer selv hvornår

Dette er måske den største fordel ved hjemmetræning. Det er nemlig helt op til dig, hvornår du vil træne. Ved hjemmetræning er du nemlig ikke nødsaget til at tage forbehold for diverse åbningstider, holdstart eller føle dig stresset, fordi du skal skynde dig ned i træningscentreret inden det er propfyldt. Der hjemme kan du nemlig træne i fred og ro, når det passer dig bedst.

Eftersom du selv bestemmer, hvornår du vil træne, har du dermed væsentligt bedre mulighed for at få presset træningen ind i den travle hverdag. Dette forøger også chancerne for, at du faktisk får trænet.

Du slipper for ventetid

Derudover slipper du også for ventetid til maskinerne. Der findes næsten ikke noget mere irriterende end ventetid. Du har et træningsprogram klar i hovedet, og du ved, hvilken maskine du skal bruge nu – men så ser du, at den er optaget. Og den er optaget længe, hvilket betyder, at du kommer bagud med dagens træning.

Det slipper du også for, når du træner derhjemme, og du kan dermed hurtigt få dagens træning overstået helt uden små bumps på vejen – og det er da fantastisk!

Er du interesseret i at øge intensiteten på dit hjemmetræningsprogram? Så læs vores guide om træningsudstyr til hjemmet, som vil styrke din træning.

En effektiv træning kræver en sund kost

Hovedsageligt træner man, fordi man ønsker at skabe en forandring. Her er det vigtigt at huske på, at træning ofte ikke kan medføre de ønskede resultater på egen hånd. Det er nemlig vigtigt, at man også husker at være særligt opmærksom på sine kostvaner, da de også spiller en stor rolle.

kvinde som spiser sund mad

Hvad er en sund kost?

En sund kost handler ikke bare om at spise en masse frugt og grøntsager. Kroppen har nemlig brug for en række bestemte næringsstoffer i løbet af dagen, således den kan fungere optimalt.

En sund kost betyder en varieret kost. Det gælder derfor om at spise både grøntsager, fuldkornsprodukter, proteinrige produkter mm. så kroppen får skabt et godt fundament, som den kan arbejde på. Hvis du ikke sørger for at spise sundt og varieret, kan du derfor have væsentligt sværere ved at se de ønskede træningsresultater, fordi kroppen ikke får det, som den har brug for.

Når du skal sammensætte et sundt og varieret måltid, kan du med fordel tage udgangspunkt i Madpyramiden, som giver dig et godt indblik i, hvad din tallerken bør bestå af.

Du kan med fordel læse vores artikel vedrørende sund på budget, hvor du kan få en masse spændende inspiration til lækker og sund mad, som ikke koster en formue. 

Hvorfor er en sund kost vigtigt, når man træner?

En sund kost er vigtigt af flere årsager, når du træner. Når du træner har du eksempelvis brug for en masse energi i kroppen, så du kan præstere i længere tid – og det får du gennem kosten. Det du spiser, har nemlig stor betydning for dit daglige energiniveau, og derfor er det vigtigt at sørge for at spise mad med energigivende næringsstoffer, således kroppen har noget at arbejde med.

Kosten har også en stor betydning for din mentale præstation, da en sund og varieret kost bidrager til en forbedret koncentrationsevne. Dermed har du lettere ved at forblive fokuseret på de forskellige træningsøvelser ?? også selvom du er ved at være nær træningsprogrammets ende.

En sund og varieret kost er også bare suverænt vigtigt for din generelle sundhed. Du har måske hørt ordsproget ??du er, hvad du spiser? før – og den er altså god nok. Så hvis du ønsker at se nogle synlige og mærkbare resultater fra træningen, er det vigtigt, at du også får implementeret nogle sunde kostvaner, der kan hjælpe resultaterne hurtigere på vej.

En madplan kunne være vejen frem for dig, der gerne vil kombinere hjemmetræningen med en sund og varieret kost. Læs mere om, hvorfor madplaner er et fantastisk koncept, og bliv inspireret til at komme i gang.