Træningsudstyr til hjemmet, som vil styrke din træning

Der er mange fordele ved at benytte træningsudstyr derhjemme – hvis altså du har plads til det. Det kan naturligvis være en udfordring at få plads til en stor mængde træningsudstyr – specielt hvis du bor i en lille lejlighed. Træningsudstyr behøver dog ikke at fylde alverden, og hvis du prioriterer rigtigt, kan du med stor sandsynlighed komme til at træne din kondition og alle de muskelgrupper, som du ønsker.

Fordele ved at benytte træningsudstyr i hjemmet

Selvom mange fitnesscentre i dag har åbent fra tidlig morgen til sen aften, er det alligevel belejligt at kunne træne præcis når du vil. Du behøver således ikke tjekke klokken, når du får lyst til at træne. Friheden til at kunne træne, når du vil, er naturligvis et stort plus, og du kan f.eks. træne, når børnene er lagt i seng. I en travl hverdag, er det skønt at kunne undgå begrænsninger.

Når du skal afsted i fitnesscentret, skal du ofte afsætte et par timer eller mere. Først skal du hen til centret, og så skal du klæde om inden du er klar til at træne. Når du så er færdig, skal du i bad, klæde om og hjem igen. Denne rutine passer måske godt til nogle, men mindre godt til andre. Det kan i hvert fald hurtigt blive uoverskueligt at skulle afsted til træning flere gange om ugen, hvis der også er arbejde, familie og huslige pligter, der skal klares.

Har du dit eget træningsudstyr i hjemmet, kan du tilrettelægge træningen, så den passer perfekt ind i din dagligdag. Du kan f.eks. nøjes med at træne 20-30 minutter ad gangen, hvis det passer dig bedst. Den tid du sparer på at bringe dig hen til fitnesscentret, kan også hurtigt bruges til noget sjovere.

Fordele ved at benytte træningsudstyr i hjemmet

Kontrol over omgivelserne

Ved at flytte træningen hjem, er du selv i kontrol med omgivelserne. Det er naturligvis forbundet med både fordele og ulemper, for det betyder, at du selv skal klare de praktiske ting som rengøring og reparation af maskinerne. Du møder heller ikke nye mennesker, ligesom det også kan være svært at træne sammen med venner eller veninder. Sidstnævnte kommer selvfølgelig an på, hvor stort dit hjemme-træningscenter er.

Det kan være fantastisk at træne sammen, så man kan presse hinanden til at yde det maksimale, ligesom man kan inspirere hinanden til forskellige træningsøvelser og programmer. Til gengæld bestemmer du helt selv hvordan du vil indrette dit træningsområde i hjemmet, ligesom du er herre over musikken og ikke behøver forholde dig til fremmede mennesker.

Du kan desuden træne i det mest udslidte træningstøj, som du aldrig ville have vist dig i offentligt, ligesom du ikke behøver være nervøs for at blive til grin. Hjemme i trygge omgivelser kan du være dig selv, mens du træner.

Hygiejne og sundhed

Selvom fitnesscentrenes maskiner rengøres jævnligt – ofte skal de tørres over af brugerne selv – kan du opretholde en højere standard derhjemme. Her skal du ikke dele maskiner med andre, og det bidrager naturligvis til den gode hygiejne.

Når man træner intensivt i et afgrænset lokale, er der større risiko for at smitte hinanden med forskellige luftvejssygdomme, ligesom kropsvæsker også kan danne baggrund for smittespredning. Det undgår du også derhjemme.

Økonomi

Økonomi kan naturligvis også spille en rolle, når der skal tales for eller imod træningsudstyr til hjemmet. Her er der selvfølgelig flere elementer, som spiller ind. Har du f.eks. et billigt træningscenter i nærheden, eller ønsker du at anskaffe de bedste og dyreste træningsmaskiner til brug derhjemme?

Et abonnement til et fitnesscenter koster gerne et sted mellem 200 og 500 kr. om måneden hvilket løber op i 2.400 til 6.000 kr. på et år. Det er et anseelige beløb, som sagtens kan anvendes på en god motionscykel, en romaskine eller en crosstrainer. Ønsker du at anskaffe nogle af markedets bedste modeller, skal der dog ofte flere penge på bordet.

Økonomi er et punkt, som du ikke kan komme udenom, når du skal vurdere fordele og ulemper ved at vælge træningsudstyr til hjemmet frem for at benytte et fitnesscenter. Økonomien behøver bestemt ikke at være det afgørende parameter, men det er langt fra alle mennesker, som har plads i økonomien til at betale 500 kr. for motion hver eneste måned.

Sådan indretter du et træningsrum derhjemme

Hvad skal der til for at indrette et godt træningsrum derhjemme? I dette afsnit handler det udelukkende om selve rummet, og ikke om det specifikke træningsudstyr, der flytter ind i rummet. Faktisk er fokus lidt for ofte på træningsredskaberne, når der skal købes udstyr til dit træningsrummet, men indretningen er næsten lige så vigtig.

Den gode indretning sørger først og fremmest for, at du har mulighed for at træne optimalt, men indretningen har også betydning for, om du reelt får brugt dit træningsrum.

Hvor vil du indrette dit træningsrum? Har du mulighed for at indrette et dedikeret træningsrum, er det selvfølgelig det mest optimale, men det er langt fra alle mennesker, som har plads til denne luksus.

I stedet flytter træningsudstyr ofte ind i soveværelset, på kontoret eller i stuen. Her handler det som regel om, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre. Hvor er der plads til en crosstrainer, en motionscykel eller en træningsbænk med håndvægte?

Det kan faktisk være ganske praktisk med en motionscykel i stuen (selvom den ikke er pæn at se på), da den fremtrædende placering muligvis får dig til at benytte cyklen oftere. Samtidig kan du se fjernsyn eller være sammen med familien imens du træner.

Det vigtigste i forhold til hjemmetræning er selvfølgelig, at du får brugt dit udstyr. Hvis du skal i gang med at flytte rundt på møbler i stuen eller soveværelset, hver gang du skal træne, er der stor sandsynlighed for, at du ikke får trænet så ofte. I dette tilfælde vil pengene muligvis være givet bedre ud på et abonnement til et fitnesscenter.

Mulighed for udluftning

Når du træner intensivt, kommer du også til at svede, og derfor er det vigtigt, at der er mulighed for at lufte ud i dit træningsrum. Træner du i mindre omfang – f.eks. som led i genoptræningen efter en operation – er det måske ikke lige så vigtigt, men frisk luft er nu altid at foretrække i forbindelse med træning.

En god luftcirkulation giver frisk luft og mere ilt. Herudover er den rette temperatur også vigtig, når der skal trænes. Det er ulideligt at træne i et rum, der er for varmt, men det kan også være ubehageligt, hvis rummet er for koldt.

Specielt i sommerperioden er det belejligt med store vinduer eller eventuelt en havedør, der kan åbnes, mens du træner. Så er det også nemt at lufte ud igen, når du er færdig med dagens træning. Lugten af sved, varme sko og fugtigt træningstøj kan blive hængende i rummet længe, hvis der ikke bliver luftet godt ud.

Hold også øje med at rummet er sundt. Der må ikke være skimmelsvamp eller lignende, som kan skade luftvejene. Når du træner hiver du masser af luft ned i lungerne, og denne luft skal naturligvis være i orden. Sørger du for at lufte ud dagligt, bidrager du til det gode indeklima.

Der skal være god plads

Sørg for at have god plads. God plads er faktisk noget af det vigtigste, når du skal indrette et godt træningsrum derhjemme. Bor du småt, er det ikke altid muligt at opnå den rette plads, men man kommer ikke udenom, at træningsøvelser kræver plads.

Her gælder det ikke alene at der skal være plads til, at selve træningsudstyret kan betjenes. Der skal også være god plads omkring udstyret. Det er f.eks. ikke behageligt at sidde på en motionscykel, som er placeret helt op ad væggen, eller at benytte en romaskine, som er omkranset af store hylder med tunge ringbind. Der skal således både være plads til at bevæge sig på, og luft omkring udstyret.

Et behageligt rum

Det er lysten, der driver værket. Sådan forholder det sig også med træning, og det er således vigtigt at skabe gode rammer, der giver lyst til at dyrke motion derhjemme. Mange træningsrum i hjemmet er indrettet i garagen, på loftet eller i kælderen, i rum der måske ikke er de mest interessante.

Træningsrummet skal være et behageligt rum og et lyst rum. Rummet skal bidrage positivt til humøret og lysten til træning. Derfor er det også vigtigt med en god belysning, så rummet ikke fremstår mørkt og dunkelt. Skal du male rummet, er det oplagt at benytte lyse og afdæmpede farver, som giver et roligt og ensartet indtryk.

Spejle kan desuden være en rigtig god investering. Med et spejl på væggen kan du observere dine træningsøvelser udefra, og på den måde korrigere, hvis du udfører øvelsen forkert. Herudover er spejle på væggen også med til at give en større rumfornemmelse. Specielt mindre træningsrum kan have gavn af spejle på væggen.https://www.youtube.com/embed/7fk8UkSWGkI?controls=1&rel=0&playsinline=0&modestbranding=0&autoplay=0&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Ffitpilot.dk&widgetid=1

Konditions- eller styrketræning

Hvorfor vil du gerne træne? Der kan være mange grunde til at købe et abonnement til et fitnesscenter eller investere i træningsudstyr til hjemmet.

Grundlæggende skelner man mellem konditionstræning og styrketræning. Konditionstræningen handler om at forbedre dit kredsløb og din forbrænding. Vil du gerne tabe nogle kilo, skal du altså i gang med konditionstræningen. Maskiner til konditions- og kredsløbstræning kaldes cardiomaskiner.

Ved styrketræning laver du øvelser, som øger kroppens muskelmasse. Stærke muskler giver kropsstyrke, bedre udholdenhed, koordination og balance. Herudover sørger større muskler også for en større forbrænding. Som en del af kroppens stofskifte forbrænder muskler og fedt vidt forskellige mængder energi. Muskelvæv forbrænder 54 kJ/kg per dag, mens fedt kun forbrænder 19 kJ/kg per dag.

Når det gælder styrketræning, snakker man gerne om intensitetsniveau. Styrketræning handler primært om gentagelser – de samme øvelser gentages igen og igen for at styrke den enkelte muskel eller muskelgrupper, og intensiteten kan inddeles i høj intensitet, moderat intensitet og lav intensitet.

Laver du styrketræningsøvelser med en belastning, så du maksimalt kan klare seks gentagelser, træner du med høj intensitet. Her optimeres styrke og kraft bedre, end den gør ved lavere intensitet. Er belastningen på et niveau, hvor du maksimalt kan klare 8-15 repetitioner, er intensiteten moderat. Her får du forbedret både muskelstyrke og udholdenheden i musklerne.

Træner du med en belastning, hvor du kan klare mere end 15 repetitioner, er intensiteten lav. Denne form for træning kan give bedre udholdenhed i musklerne, men ikke den samme øgning i muskelstyrke.

Ved fysisk udfoldelse er det ikke altid muligt at skille konditionstræning og styrketræning fra hinanden. Nogle motionsformer og noget træningsudstyr bidrager nemlig til begge dele på samme tid. Ofte vil overvægten dog være på enten konditions- eller styrketræning. Romaskinen er et eksempel på træningsudstyr, som både giver muskel/styrketræning og høj forbrænding gennem konditionstræning.

Nedenfor kan du se hvilket udstyr, du kan bruge til henholdsvis konditionstræning og styrketræning:

Udstyr til konditionstræning:

  • Motionscykel
  • Spinningcykel
  • Løbebånd
  • Crosstrainer
  • Romaskine
  • Stepmaskine

Udstyr til styrketræning:

  • Home Gym / multitræningsmaskine
  • Træningsbænk
  • Håndvægte
  • Romaskine

Hvilken slags træningsudstyr kan man have derhjemme?

Udvalget af træningsudstyr og -maskiner er meget omfattende, og det kan således være svært at vælge det ideelle udstyr. Hvilket træningsudstyr, du skal vælge, kommer naturligvis an på hvilke dele af kroppen, du gerne vil træne samt dine personlige præferencer for de enkelte maskiner.

Når du skal beslutte dig for hvilket træningsudstyr, du skal vælge, kan du med fordel starte med at overveje:

1. Hvorfor du vil træne
2. Hvad du vil træne 
3. Hvordan vil du træne

Overvej også hvor mange penge du ønsker at bruge på træning. På baggrund af dine svar, bliver du i stand til at vurdere hvilket udstyr, du bør anskaffe.

Hvorfor vil du træne? Det er sikkert et nemt spørgsmål at svare på, men alligevel ganske relevant. Vil du i bedre form og øge din udholdenhed? Vil du tabe dig? Eller vil du gerne have større muskler? Det kan også være at du har brug for at genoptræne efter sygdom. Kort sagt kan der være mange (gode) grunden til at komme i gang med træningen.

Hvilket træningsudstyr, du har brug for, kommer i høj grad an på dit formål med at træne. Vil du gerne i bedre form og øge din udholdenhed, er det konditionstræning, du skal i gang med. Det samme gælder i udgangspunktet hvis du gerne vil træne dig til et vægttab. Ønsker du derimod at få større muskler, er det styrketræningen, der er det rette for dig.

Skal du genoptræne efter sygdom, skal du naturligvis vælge udstyr baseret på din aktuelle situation. En motionscykel er dog altid et oplagt valg i forbindelse med genoptræning, da motionscyklen er yderst skånsom for kroppen.

Hvilken slags træningsudstyr kan man have derhjemme?

Hvilke muskler vil du træne?

Hvilke muskler vil du træne?

Det næste spørgsmål drejer sig om, hvad du vil træne. Dette spørgsmål hænger tæt sammen med det foregående, men rummer alligevel nogle vigtige nuancer – specielt når det gælder styrketræning. Når man taler specialiseret træning, handler det om at fokusere på udvalgte dele af kroppen, som man gerne vil træne intensivt.

Specialiseret træning ses oftest indenfor styrketræning, hvor ønsket f.eks. kan være at få større overarme. Uanset hvilken muskelgruppe, du måtte ønske at træne, findes der temmelig sikkert en maskine eller noget specifikt træningsudstyr, som kan hjælpe dig.

Vil du have større armmuskler? Selvom biceps og triceps – de primære muskler i overarmen – kan øges markant hos bodybuildere, så hører de faktisk til de små muskelgrupper.

Små muskelgrupper kræver som regel ikke specielt mange øvelser, for at være trænet komplet, og derfor er det en god idé at kombinere træningen, så du samtidig træner nogle af kroppens større muskelgrupper. Kroppen som helhed vokser nemlig bedre, når de store muskelgrupper trænes.

Store muskler kan frigøre mere testosteron og væksthormon, og det er derfor oplagt at anvende nogle af de store basisøvelser, selvom du primært træner for at opnå større overarme. Det samme gør sig gældende for en række af kroppens øvrige muskler. Selvom du har en bestemt muskelgruppe for øje, kan det altså betale sig at træne kroppens øvrige muskler på samme tid.

Der findes naturligvis også en række specielle øvelser og træningsudstyr, som er målrettet dig der gerne vil træne ben, baller, mave og andre dele af kroppen.

Der er som regel stor forskel på hvilke dele af kroppen som mænd og kvinder gerne vil træne. Det er de færreste kvinder, som fokuserer på overarme, mens det er de færreste mænd der primært fokuserer på baller. Når du ved hvilke områder af kroppen, du gerne vil træne, er du et skridt tættere på at vælge det rette træningsudstyr.

Hvordan foretrækker du at træne?

Træning handler i høj grad om personlige præferencer, og derfor skal du naturligvis vælge træningsudstyr, som passer til den måde, du gerne vil træne på. Her skal du overveje dine ønsker og behov. Konditionstræning kan klares på mange forskellige måder – lige fra motionscykel til løbebånd – ligesom de samme muskelgrupper kan styrketrænes med hjælp fra flere forskellige maskiner og udstyr.

Har du aldrig trænet med udstyr før, kan det selvsagt være svært at vurdere hvilket udstyr, du vil synes om. Her vil det bestemt ikke være en dum idé at tegne et prøveabonnement til det lokale fitnesscenter eller at besøge en ven, som har en konkret maskine stående.

Mange motionister ender med at købe træningsudstyr, som de aldrig får brugt. I stedet ender det med at samle støv på loftet eller i kælderen. Det er virkelig ærgerligt, for der findes helt sikkert træningsudstyr, som er perfekt til dog og din smag.

Læs også: Inspiration til fitness i det fri

Hvordan foretrækker du at træne?

Træn dig stærk med træningsudstyr i hjemmet

Der findes mange forskellige muligheder, hvis du gerne vil træne derhjemme. Nedenfor finder du en præsentation af nogle af de mest populære træningsmaskiner til hjemmet:

Motionscykel

Motionscyklen er uden sammenligning den mest populære træningsmaskine til brug i hjemmet. Og det er ikke uden grund, at motionscyklen har fået klassikerstatus. Cyklen kan nemlig erhverves for ganske få penge, brugs af alle, og kræver ikke specielt meget plads omkring sig.

Vil du gerne bevæge dig i hverdagen, eller vil du gerne komme i bedre form? Uanset hvad der motiverer dig, så kan du med fordel tage plads i cykelsadlen.

Motionscyklen kræver næppe nogen videre præsentation, da de fleste mennesker nok har prøvet en tur på en motionscykel. Udseendet på de enkelte modeller kan variere, men i udgangspunktet består motionscyklen af saddel, styr og pedaler – fuldstændig ligesom en almindelig cykel.

Cyklen er ofte forsynet med en stor og blød saddel, hvor du kan sidde oprejst og afslappet. Sadlen kan justeres i højden og ofte rykkes frem og tilbage, så du kan finde den optimale indstilling. Når du træder i pedalerne, aktiverer du et svinghjul, som ofte sidder skjult bag et skjold. Du risikerer således ikke at komme i klemme eller sidde fast i hjulet.

Et modstandssystem – ofte styret af magneter – sørger for at du får modstand i pedalerne. På mange moderne motionscykler indstilles modstanden på en computer, men på ældre modeller skal modstande muligvis styres ved manuelt at flytte magneterne – enten tættere på svinghjulet eller længere væk fra det.

Det er smart at vælge en model med computer, så du nemt kan indstille cyklen og samtidig holde øje med hastighed, distance, kadence, watt-ydelse, kalorieforbrug og eventuelt puls.

Mange modeller er forsynet med forskellige træningsprogrammer, hvor man f.eks. skal køre op og ned ad bakker i forskellige intervaller. Denne træningsform er med til at give variation, og at gøre det sjovere at motionere.

Motionscyklen er for motionister i alle aldre, og kan ligeledes benyttes af folk som har brug for genoptræning efter sygdom eller skade. Når du tager plads på cyklen, forbedrer du både kondition og udholdenhed på en sikker og ikke mindst skånsom måde. Du undgår at belaste knæ og led, og du behøver ikke bekymre dig om at holde balancen.

Når du skal anskaffe en motionscykel til hjemmetræning, kan du vælge mellem en lang række forskellige modeller – lige fra den simple kondicykel, som kun er forsynet med de mest almindelige funktioner til den

avancerede motionscykel med træningsprogrammer, LED skærm og forskelligt måleudstyr til bl.a. puls og kalorieforbrænding.

Spinningcykel

Mens den klassiske motionscykel henvender sig til alle og enhver, så er spinningcyklen rettet mod de mere rutinerede motionister. På en spinningcykel sidder du foroverbøjet som på en racercykel, og dine cykelsko er klikket fast i pedalerne. Her kan du for alvor træde watt ud gennem pedalerne og få pulsen i vejret.

Spinningcykelen er mere simpel i sin opbygning og lettere at flytte rundt på, end den tungere motionscykel, men det kræver også lidt mere træning og teknik at benytte den. Selve cyklens opbygning er også anderledes, da svinghjulet gerne er synligt og forbundet til pedalerne med rem eller kæde.

På spinningcyklen har du som regel ikke en indbygget computer, der kan forsyne dig med træningsprogrammer. Belastningen justeres manuelt, og du må ligeledes selv stå for at måle hastighed, distance, puls og forbrænding – hvis altså du er interesseret i disse tal.

Hvor den klassiske motionscykel har et stort og ofte blødt sæde, er spinningcyklens sæde smalt og hårdt som på en racercykel. Det anbefales således at benytte rigtige cykelbukser / shorts med indlæg. Til gengæld kan du rejse dig op i pedalerne, hvis du får lyst til det, hvilket ikke er tilrådeligt på en motionscykel.

Mange cykelryttere benytter en spinningcykel til vintertræning, når vejret lægger en dæmper på den udendørs træning. Du behøver dog ikke være erfaren cykelrytter for at få masser af glæde ud af at køre på en spinningcykel.

Crosstrainer

Du kender måske crosstraineren fra fitnesscentret, hvor den smarte maskine er en ægte klassiker. Der er rigtig mange fordele ved at benytte crosstrainer i dit træningsprogram, og den kan også sagtens anskaffes til hjemmetræning, hvor den ikke fylder nævneværdigt mere end den lige så klassiske motionscykel.

Ved første øjekast ligner crosstraineren en mellemting mellem en motionscykel, en stepmaskine og et løbebånd. Crosstraineren er forsynet med små platforme til fødderne, som minder om en slags pedaler, ligesom du finder to opretstående håndtag, som du kan gribe fat i. Pedaler og håndtag følges ad, når du sætter maskinen i bevægelse, og du får således aktiveret hele kroppen på én gang.

En crosstrainer er utrolig effektiv, hvis du gerne vil tage konditionstræningen seriøst. Da du både bevæger arme, ben og krop, sørger timerne på en crosstrainer for en god og effektiv kalorieforbrænding.

Selvom træningsformen kan lyde en anelse voldsom, da hele kroppen bliver aktiveret, sker det på en god og skånsom måde. Det hele foregår i flydende bevægelser uden stød eller ryk, og crosstraineren sørger derfor for, at dine led ikke bliver belastet unødigt. Crosstraineren er et populært træningsudstyr, som både styrker konditionen, og giver en flot krop og figur.

Løbebånd

Løbebåndet er blandt de bedst kendte træningsmaskiner, og oplagt til træning i hjemmet. Da løbebåndet er så populært, findes løbebånd også i mange varianter og i vidt forskellige prisklasser. Selvom et løbebånd er et meget enkelt stykke træningsudstyr, kan der være stor forskel på oplevelse alt efter om du har valgt markedets billigste eller dyreste model.

Det kan være skønt med en løbetur udenfor, når vejret er godt, men vil du være sikker på at kunne holde din løbetræning ved lige året rundt, kan du med fordel vælge at benytte et løbebånd. Her kan du træne under ordnede forhold, ligesom du undgår ujævnheder og farlige situationer, som kan opstå på løbestierne i skoven.

Løbebåndet er ganske let at betjene, og kan således bruges af alle motionister – både øvede og nybegyndere. Du bestemmer helt selv hvor intensivt, du vil træne ved at justere hastigheden på løbebåndet. Du kan endda vælge at indstille hastigheden, så du kan kombinere løb og gang – eventuelt som intervaltræning.

Flere løbebånd er forsynet med indbyggede træningsprogrammer, som kan simulere en løbetur i det fri. Her kan du f.eks. vælge en rute med bakker, eller en rute som er oplagt at løbe som intervaller. Løbebåndets computer kan desuden rumme en lang række interessante data, som kan hjælpe dig i din daglige træning.

Romaskine

Roning er blandt de absolut mest effektive træningsformer, hvis du ønsker at forbedre din kondition, og samtidig styrke dine muskler. Roning kombinerer således konditions- og styrketræning, så du får det bedste fra begge verdener.

Da det er de færreste, der i dagligdagen har mulighed for at tage en tur ud på vandet for at ro, er det meget praktisk, at man i stedet kan benytte en romaskine.

Når du bruger romaskinen, aktiverer du mere end 80% af kroppens muskler, og træningsformen kan derfor defineres som helkropstræning. Udover at træne ben, ryg og arme, aktiverer du også muskler i skuldre, mave og baller.

Romaskinen er opbygget med et sæde, som kan bevæge sig frem og tilbage samt fodstøtter, så du kan få et godt afsæt til roningen. De fleste romaskiner bruger kabeltræk med håndtag, men der findes også maskiner med roarme, som minder mere om klassiske årer.

Modstanden kan være magnetisk, men er du til den mere realistiske oplevelse, kan du også vælge vandmodstand.

Romaskinen er måske ikke den mest oplagt træningsmaskine for begynderen, men bruger du maskinen korrekt, er den ganske skånsom overfor muskler og led. Flere maskiner har indbyggede træningsprogrammer, som kan gøre træningen sjovere og mere varieret.

Stepmaskine

Stepmaskinen er blandt de mindre og billigere træningsmaskiner, og samtidig nem at få plads til derhjemme. Stepmaskinen kaldes også for trappemaskinen, da træningsformen bedst kan sammenlignes med, at du går op ad en uendelig trappe. Stepmaskinen hjælper med at forbedre din kondition ligesom den træner dine ben og baller.

Stepmaskinen er forsynet med to markante trædeplader / pedaler, som på skift trædes ned med henholdsvis højre og venstre fod. Du indstiller selv hvor meget modstand, du ønsker i trædepladerne – jo mere modstand, desto mere vægt skal du lægge i, for at træde pladen ned. Ved at træne i højt tempo på stepmaskinen, kan du øge din kalorieforbrænding markant.

Du finder stepmaskiner i mange forskellige prisklasser. De dyre modeller giver mulighed for forskellige indstillinger, ligesom du kan få informationer om watt, kalorieforbrug, puls og meget mere.

Håndvægte

Håndvægte er en klassiker, når du ønsker at lave styrketræning derhjemme. Udover at håndvægte kan anskaffes relativt billigt, fylder de også minimalt. Selvom håndvægten er ganske enkel, kan du lave mange forskellige øvelser med dine håndvægte, og små håndvægte kan endda også bruges i forbindelse med anden motion – f.eks. i forbindelse med løbetræning.

Håndvægte findes i mange forskellige størrelser og udformninger. Nogle håndteres med én hånd mens andre benyttes sammen med en løftestang, og skal løftes med begge hænder på en træningsbænk. Du kan læse mere om håndvægte i den store guide til de bedste håndvægte lige her

Home Gym / multitræningsmaskine

Et Home Gym er det ultimative redskab til dig, der gerne vil styrketræne derhjemme. Et Home Gym er en multitræningsmaskinen, som kan have mange forskellige udformninger. Det handler i grove træk om at samle en lang række styrketræningsmaskiner i én og samme maskine.

Ved at samle flere forskellige maskiner i en enhed, kan du nøjes med at købe en maskine, men alligevel træne en lang række forskellige muskelgrupper. Alt efter maskinens opbygning kan du lave øvelser som skulderpres og -træk, bænkpres, butterfly, dødløft, chin ups, benbøjninger og meget mere.

Et Home Gym giver dig mulighed for at variere din træning, så du på skift kan træne mave, ben, arme og ryg med en lang række kombinationsmuligheder. Hvis du løbende justerer vægten på de enkelte øvelser, kan du langsomt træne dig op til det ønskede niveau. Du har også mulighed for at fokusere på specifikke muskelgrupper, som du har et ønske om at træne intensivt.

Mindre udstyr til den lette træning

Udover de klassiske træningsmaskiner kan du også benytte en lang række mindre udstyr til hjemmetræningen. Det kan f.eks. være træningsbold, sjippetov, træningselastik og forskellige gulvøvelser som med fordel kan laves på en måtte.

Overvejer du f.eks. at anskaffe en træningselastik? Læs mere om det smarte træningsudstyr, som kan optimere din træning her

Billigt træningsudstyr til hjemmet

Økonomi er et vigtigt parameter, når der skal vælges træningsudstyr til hjemmet. Hvad må dit udstyr koste? Uanset om du er til konditionstræning eller styrketræning, gælder det om at købe udstyr, som tåler at blive brugt.

Meget træningsudstyr og en lang række af de klassiske træningsmaskiner findes i forskellige prisklasser, og ofte hænger pris og kvalitet sammen. Hvis du vælger et billigt produkt, er der en risiko for, at produktet er så ringe, at du alligevel ikke ønsker at bruge det.

Træningsredskaber skal i sagens natur kunne holde til at blive brugt. Nogle maskiner – både til kondition og styrketræning – bliver udsat for et markant pres, og skal naturligvis kunne holde til brugerens kropsvægt, men også til den belastning, der opstår, når man bruger maskinen.

Blandt det billigste træningsudstyr finder man produkter som håndvægte og stepmaskiner, mens en crosstrainer og et home gym kan resultere i en større udskrivning. Foretrækker du at træne på en crosstrainer nytter der naturligvis ikke noget at købe håndvægte i stedet, blot fordi de er billigere, men det er omvendt heller ikke sikkert, at du vil få glæde af markedets billigste crosstrainer, hvis kvaliteten ikke er i orden. Prøv derfor altid dit træningsudstyr inden du køber det, eller læs anmeldelser fra andre kunder.

Billigt træningsudstyr til hjemmet

FAQ

Hvad er det bedste træningsudstyr til hjemmet?
Det kommer helt an på hvad/hvorfor du ønsker at træne, ligesom du selvfølgelig skal have plads til udstyret derhjemme. Til motions-/konditionstræning er motionscykel, løbebånd og crosstrainer oplagte bud mens styrketræning f.eks. kan klares med et Home Gym.

Hvilket træningsudstyr giver bedst forbrænding?
Din krop forbrænder flest kalorier når du får aktiveret de store muskler i benene. Derfor er det oplagt at cykle (på motionscykel eller spinningcykel) eller løbe på løbebånd. Herudover kan du også bruge maskiner som aktiverer hele kroppen – f.eks. crosstrainer eller romaskine.

Hvad koster en motionscykel?
Motionscykler fås i mange forskellige prisklasser, men koster som regel mellem 2.000 og 5.000 kr. De bedste modeller kan dog koste over 20.000 kr.