Cardio træning – Styrk din kondi!

Denne artikel kommer til at omhandle cardio. Vi vil beskrive hvad cardio er, hvilke fordele og ulemper der er ved cardio som motions form. Derudover vil vi komme med eksempler på hvad en cardiotræning kan indebære, altså hvilke øvelser der kan beskrives som cardio.

Hvad er cardiotræning?

Cardiotræning går ud på man træner sin krops udholdenhed samt ens hjertes evne til at få kroppens blod til at bevæge sig rundt i kroppen, på en mere effektiv måde. Eksempler på cardiotræning kan være løb, svømme, cykle, ro eller bare det at gå helt normalt. Der veksles mellem steady state cardio og HIIT cardio. Derudover findes der et hav af sportsgrene, hvor størstedelen af disse indebærer en eller anden form for cardiotræning. Steady state er hvor du bevæger din krop i et moderat tempo, som du så kan holde i gang i en længere periode ad gangen.

HIIT står for High intensity interval training, som betyder at intensiteten er noget højere end hvad steady state cardio. HIIT vil vi komme mere ind på i artiklen, som omhandler interval cardio.

En måde at dyrke cardio træning på, er ved at enten at sjippe eller træne på crosstrainer. Du kan læse mere om vores artikler omkring sjipning og crosstrainer her.https://www.youtube.com/embed/ml6cT4AZdqI?controls=1&rel=0&playsinline=0&modestbranding=0&autoplay=0&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Ffitpilot.dk&widgetid=1

Fordele ved cardiotræning:

Der er rigtig mange fordele ved at lave cardiotræning, om så du udelukkende vil dyrke cardio, som din træningsform, eller kombinere styrketræning med cardiotræning.Som skrevet tidligere er cardiotræning med til at forbedre din krops evne til at transportere blodet rundt i din krop. Der er nogle rigtig gode fordele ved at have en forbedret blodcirkulation. F.eks. jo bedre blodomløb du har dig, desto mere effektivt restituerer du. Dette har specielt en vigtig betydning for din styrketræning, da restitutionsprocessen er det vigtigste element i forhold til at gøre din krop så funktionel som overhovedet muligt.Fordelende ved cardio er mere helbredsorienteret, end behjælpelig med målet om et vægttab Det bedste råd fra os ville være, at du i starten fokuserer på at øge din daglige mængde af NEAT, non-exercise activity thermogenesis, altså den motion du laver, når du rent faktisk ikke dyrker motion. NEAT kan ret beset være alt. Din cykeltur på arbejde. Tage trapperne i stedet for elevatoren. Gå hen og handle i stedet for at taget bilen. Dette var tre gode eksempler på hvad NEAT kan være i en helt almindelig persons liv.

Cardiotræning kan også bruges som et værktøj, så du kan ændre din krop på den mest behagelige måge. Med cardio som værktøj mener vi, at hvis du f.eks. er under et vægttabs forløb, kan bruge cardiotræning til at tillade dig at spise mere mad, og samtidig stadig se de ønskede resultater.Lad os sige du har et mål om at indtage 2000 kcal om dagen,men har svært ved at holde det. Ved at tage en løbetur, eller en anden form for cardiotræning, kan du dermed spare op til at indtage de antal kalorier, som din cardiotræning nu forbrænder.

Ulemper ved cardiotræning:

Cardio træning i helhed vil altid være en fordel, frem for en ulempe. Men ligesom alt andet i denne verden, skal man heller ikke overgøre den mængde cardio man dyrker. Kroppen har brug for hvile, ellers ender man med at overbelaste sig selv, få skader og falde tilbage til de, måske ikke så gode, gamle vaner.Har du et mål om at tage på, om så det er i fedt, eller i muskelmasse, kan cardio nemt gøre mere skade end gavn. Typisk hvis man har et ønske om at tage på, har man eller har haft et problem med ikke at spise nok, og kan derfor ikke tage på. Ved at dyrke mere cardiotræning betyder det man skal spise endnu mere for at tage på.Et problem med cardio set i en vægttabsorienteret vinkel, er at man simpelthen ikke forbrænder særlig mange kalorier, i forhold til den tidog energiman bruger på sin cardiotræning.Det ville typisk være overvægtige mennesker, som vil ty til cardio som motionsform og med en ekstra belastning i form af overvægt, vil de forbrænde en del mindre, end en person som er i sit livs form. Intensiteten kan ikke komme op på kroppens maksimale, hvis man lider af overvægt.

Vores anbefaling om cardiotræning:

At dyrke for meget cardio er ikke godt. Ikke at dyrke noget cardio overhovedet er heller ikke godt. Hvad skal man så tænker du?Det vi anbefaler er en kombination at styrketræning og cardiotræning. Lad vær med at tænke på cardio, som din primære vægttabsmetode, du kan løbe noget så meget, men holder din kost ikke løber du forgæves, hvis du ønsker at tabe de overflødige kilo.I stedet sæt dit fokus på styrketræningen, og tænk på din cardio som et redskab til at opnå et bedre helbred og hjælpemiddel til at effektivisere din styrketræning og muskelopbygning endnu mere.

Start ud stille og roligt, når du starter din rejse mod en bedre blodcirkulation og mere effektiv restitution. Lad os siger du kører et 3-splitprogram, du træner mandag, tirsdag, onsdag og holder hviledag torsdag.

Hvis du vil inkorporere noget cardio i dit ugentlige program, ville hviledagen og torsdagen være det perfekte sted at placere cardioen.Hvis du nuhellere vil slappe helt af på din hviledag, kunne du også sætte 5-10 af efter hver træning, til noget cardio.Hvorfor efter styrketræningen spørger du nok? Jamen det er fordi du har mest muligt energi i kroppen i starten af dit træningspas, og den energi skal du helst benytte til dine tungeste løft. At løbe eller andre cardioformer vil din krop altid have energi til.Se på cardio som din sekundære motionsform med fokus på dit helbred og styrketræning som din primære motionsform i jagten på et sundere liv.