Sund take away? Ja, det findes faktisk

Sund take away? Ja, det findes faktisk

Et sundt og nærende måltid er næppe det første, du tænker på, når nogen nævner, at de skal have take away til aftensmad. Men behøver take away nu også altid at være usundt og fyldt med tilsætningsstoffer? Svaret er nej. I dag findes der så utrolig mange forskellige typer af take away mad, at du sagtens kan få noget som smager godt, og som samtidig er godt for din krop.

Hvad er take away overhovedet?

Take away er simpelthen bare, når du køber færdiglavet mad ét sted, og spiser det et andet sted – for eksempel derhjemme, på kontoret eller i din lokale park. Man kan også sige, du får maden to-go. Take away kom som koncept først til Danmark i 1980’erne, hvor det blev normalt at købe pizza med hjem.

Take away er super nemt i en travl hverdag, eller når du bare ikke selv gider at lave mad. Take away mad har dog ry for at være meget usundt, men det behøver det ikke at være. Der findes nemlig masser af sund take away.

Og hvad betyder det, at noget mad er sundere end andet?

Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Sådan lyder det overordnede kostråd fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, for det er nemlig godt for din generelle sundhed.

Planterig og varieret mad består af mange  grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Hvis du vil spise planterig og samtidig varieret mad, skal du desuden også spise fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en smule kød. 

Selvom du både spiser planterigt og varieret, kan du ikke indtage det i uanede mængder. Spise du for meget er det også usundt. Du bør derfor spise dig mæt i sund mad, slukke din tørst i vand og desuden begrænse dit indtag af sodavand, alkohol, slik, kage, chips og lignende.

Du skal også være opmærksom på dit indtag af salt, og det er især her, at færdiglavet mad og take away mad tager sig rigtig skidt ud. 

Disse typer af mad indeholder nemlig ofte alt for meget mad set i forhold til, hvad din krop har brug for. For meget salt i maden øger dit blodtryk og påvirker risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Helt generelt kan man sige, at spiser du meget varieret grønt, frugt og fuldkorn i hverdagen, er det ikke den enkelte burger ned pommes frites søndag eftermiddag, som vælter din sundhed omkuld. Men omvendt er det heller ikke den ene salat hver mandag, som gør dig sund, hvis du ellers resten af ugen spiser masser af slik, fastfood, chips og sodavand.

Søde sager og fastfood derfor heller ikke forbudt, hvis du ønsker at leve sundt i hverdagen. Du skal blot spise det i små mængder. Det sagt, giver det rigtig god mening at udskifte den meget usunde take away med sundere alternativer to-go.

Forskellen mellem det usunde og mindre usunde take away

Hvad kan man så spare på kaloriekontoen ved at vælge et sundere alternativ til den klassiske take away? Jo, en Big Tasty Bacon burger fra McDonalds indeholder 749 kalorier. Vælger du i stedet en GrovFeast Fisk burger, indtager du kun 389 kalorier Du sparer altså 360 kalorier ved at vælge den grove fiskeburger frem for den klassiske og kødfyldte burger i hvidt brød. Til sammenligning kan du komme helt ned under 300 kalorier, hvis du i stedet vælger en blandet pastasalat med kylling. 

Du kan blive meget klogere på, hvor mange kalorier du bør indtage om dagen her.

Udvalget af sund take away vokser hurtigt

Take away er nemt og hurtigt i en travl hverdag. Men én af de klare ulemper ved take away er, at det ofte er ret usundt mad. Take away mad indeholder ofte meget fedt og mange tilsætningsstoffer og færre grøntsager og gavnlige næringsstoffer. Men det er heldigvis blevet nemmere at købe sund take away i dag, og især i de større byer er udvalget efterhånden blevet ret stort.

Sund take away kan for eksempel være en lækker blandet salat med kylling eller falafel og en smagfuld dressing til. Det kan også være en planteburger, hvor du dermed undgår kød og bacon og eventuelt også ost. Et alternativ til den usunde take away kan også være en spinatwrap fyldt med lækre grøntsager og magert kød efter eget valg. Er du typen, der ofte snupper en sandwich på farten, kan du også vælge en rugbrødssandwich og dermed udskifte det hvide brød med et grovere og mørkere alternativ.

Er du alligevel endt på en klassisk fastfood-restaurant for at bestille to-go, er mange af disse steder faktisk også begyndt at tilbyde et sundere alternativ til deres mere usunde menuer. Du kan for eksempel ofte vælge en grov burgerbolle, en plantebaseret bøf eller hvad med at vælge en salat? 

Sidst men ikke mindst har mange supermarkeder også sund take away, som du kan finde i deres kølediske. Denne type take away er ofte billigere end de andre typer, som er nævnt i denne artikel. Spiller prisen en rolle, kan du derfor med fordel tage et smut i dit lokale supermarked efter hurtig, færdiglavet og billig mad. 

Det kan altså godt lade sig gøre, at købe hurtig take away uden det sætter sig på sidebenene. Og så skal du selvfølgelig springe sodavanden over og købe en vand i stedet.For det giver ingen mening at vælge salaten over pommes fritterne, hvis du stadig vælger den sukkerholdige cola til at slukke tørsten med.

Mangler du blot et nemt mellemmåltid på farten, kan du læse mere om sunde snacks og alternativer til usunde chokoladebarer lige her.

Juice og smoothie som din sunde take away på farten

Juice og smoothies som mellemmåltid eller som hovedmåltid er blevet meget populært og med god grund. Begge dele er nemlig både sundt, kalorielet og helt genialt som take away på farten. Derfor ligger der også mindst én juicebar i stort set alle større byer, og rigtig mange cafeer og frokostbarer tilbyder også forskellige slags juice og smoothies. Alt afhængig af typen indeholder en juice omkring 200 kalorier, og det er derfor et super sundt alternativ til federe take away løsninger.

Selvom en blandet juice eller smoothie ofte indeholder masser af frugt og grønt, tæller den ifølge de officielle kostråd dog stadig kun for ét stykke frugt i dit samlede, daglige frugt- og grøntregnskab, da frugt og grøntsager desværre mister nogle af deres gode egenskaber og næringsstoffer, når de presses, blendes og juices.

Selvom en blandet juice eller smoothie ofte indeholder masser af frugt og grønt, tæller den ifølge de oDet er også meget nemt selv at lave en juice derhjemme, du så kan putte i en flaske og tage med dig ud af døren. Det eneste du skal bruge er en juicemaskine og frugt og grønt efter eget valg. Du kan finde masser af opskrifter på lækker juice lige her.

Måltidskasser – en ny og sund slags take away

En anden form for sund take away, som måske også er lidt overset indenfor denne kategori, er måltidskasser. Måltidskasser er de senere år blevet ekstremt populære, og de findes efterhånden i mange forskellige varianter. Med måltidskasser slipper du for indkøb og får leveret maden lige til hoveddøren.

Nogle af de mange virksomheder, som specialiserer sig i måltidskasser, har også kasser, der er udviklet med fokus på din sundhed. Nogle måltidskasser er deciderede ’slankekasser’, hvor du er sikret et lavt kalorieindhold ved hvert eneste måltid. Andre har kasser, der blot er kalorielette.

Måltidskasser er selvfølgelig ikke helt det samme som klassisk take away. Når du bestiller en måltidskasse modtager du råvarerne, eller delvist færdiglavede retter, som du herefter selv skal tilberede. Du kan altså ikke bare læne dig tilbage i sofaen og vente på, at maden er serveret.  

Der findes som sagt efterhånden rigtig mange virksomheder der leverer måltidskasser i Danmark. HelloFreshSimple Feast og Sundtakeaway Sidst men ikke mindst har mange supermarkeder også sund take away, som du kan finde i deres kølediske. Denne type take away er ofte billigere end de andre typer, som er nævnt i denne artikel. Spiller prisen en rolle, kan du derfor med fordel tage et smut i dit lokale supermarked efter hurtig, færdiglavet og billig mad. 

Det kan altså godt lade sig gøre, at købe hurtig take away uden det sætter sig på sidebenene. Og så skal du selvfølgelig springe sodavanden over og købe en vand i stedet.For det giver ingen mening at vælge salaten over pommes fritterne, hvis du stadig vælger den sukkerholdige cola til at slukke tørsten med.

Mangler du blot et nemt mellemmåltid på farten, kan du læse mere om sunde snacks og alternativer til usunde chokoladebarer lige her.

Sund take away er dyrere end det usunde

Så længe din take away er sund, og du vel at mærke ikke overspiser, har den sunde take away ikke mange ulemper. Den eneste ulempe, der kan være, er dog prisen. Meget take away kan kategoriseres som junk food, og junk food er som oftest relativt billigt set i forhold til sundere take away løsninger.

Men i og med der hele tiden kommer flere sunde take away tilbud på markedet, falder prisen heldigvis også. Prisen kan derfor kun i få tilfælde bruges som en undskyldning for ikke at vælge det sunde alternativ til den usunde take away.