Når du træner på en stairmaster, så øger det din styrke- og konditionstræning. En stairmaster minder om en stepmaskine, dog har en stairmaster en del flere fordele. En stairmaster er også en del større end de klassiske stepmaskiner. Maskinen har et roterende bånd, som er formet som nogle trappetrin.Trappen er uendelig, så længe maskinen er tændt, du har derfor mulighed for at gå så langt du vil. Selve maskine minder om en rulletrappe, som aldrig nogensinde stopper, du er dog tvunget til at bevæge dig, for ikke at blive smidt af maskinen. Når man træner på en stairmaster maskine, så har den fokus på at få trænet din underkrop. De fleste kalder maskinen for en stairmaster, men dette er faktisk brandet på et af maskiner. Stairmaster er nemlig det førende inden for producenter af trappemaskiner. Maskinen kaldes både for en trappemaskine og stair climber.
StairMaster bedst i test
Rangliste
StairMaster SM3 Stepmill trappemaskine – Anmeldelse
- Max bruger belastning: 159 kilo
- Farve: Grå
- Netto vægt: 96 kilo
- Netto højde: 183 centimeter
- Netto bredde: 74 centimeter
- Netto længde: 117 centimeter
- Indbygget træningsprogrammer: 25 stk.
- Brutto vægt: 116 centimeter
- Brutto højde: 183 centimeter
- Brutto bredde: 74 centimeter
- Brutto længde: 117 centimeter
StairMaster SM3 Stepmill trappemaskine
Denne stairmaster er blevet produceret med en LCD skærm, hvor du kan vælge mellem 25 forskellige trænings kombinationer, som allerede ligger inde på maskinen. Skærmen vil også vise dig hvor lang tid du har stået på maskinen, watt, hvor mange etager du har besteget og hvor mange kalorier du har forbrændt under din træning.
Hvis du holder ved håndtagene på maskinen, så kan displayet også vise dig hvor høj en puls du har. Dermed kan de fortælle dig om din puls er for lav eller for høj. Udover måling af dine håndflader, så får du også en Polar® bryst pulsmåler med i købet. Den vil være mere præcis, da den sidder tættere på dine hjertetslag.
Med i købet får du også hjul, som gør det muligt for dig at transportere maskinen frem og tilbage i rummet. Dermed kan du skubbe den hen til væggen, hvis du ikke bruger den.
StairMaster 8 series gauntlet trappemaskine – Anmeldelse
- Max bruger belastning: 159 kilo
- Farve: Grå og sort
- Netto vægt: 173 kilo
- Netto højde: 226 centimeter
- Netto bredde: 86 centimeter
- Netto længde: 147 centimeter
- Indbygget træningsprogrammer: 20 stk. HIIT
- Brutto vægt: 205 centimeter
- Brutto højde: 226 centimeter
- Brutto bredde: 86 centimeter
- Brutto længde: 147 centimeter
StairMaster 8 series gauntlet trappemaskine
Trappemaskinen er bygget med 8 trin, som både er bredde og har en stor dybde. Maskinen er programmeret til at bremse trappen, når du stiller dig op på den, så du har mulighed for at sætte de rette indstiller til, inden maskinen begynder.
Maskinen er også blevet designet med to trin på hver sin side af starten af trappemaskinen, dette er med til at gøre det nemmere for dig at stige på og hoppe af maskinen.
Stairmaster er indbygget med en masse forudindstillet træningsprogrammer. Her har du blandt andet mulighed for at bestige 11 af verdens mest kendte seværdigheder. Det kan være, at du ønsker at bestige frihedsgudinden i USA eller Burj Khalifa i Dubai eller noget helt tredje, med denne maskine er det muligt. Ud over træningsprogrammerne, så er der også blive installeret 20 HIIT programmer. Programmerne er blevet lavet af Sonja Friend-Uhl, som har verdensrekorden i flere forskellige løbediscipliner. Så du vil få træningsvejledning af en professionel.
Når man træner indendørs, så kan man hurtigt få det varmt og føle at man ikke kan få luft. Derfor er maskinen indbygget en justerbar ventilation, så du hele tiden, kan bestemme hvor meget luft du ønsker at modtage. Maskinen er også blevet designet med en holder til både vandflaske og telefon.
Spirit CSC900 StairClimber – Anmeldelse
Spirit CSC900 StairClimber
Du har mulighed regulere tempoet og modstanden på håndtaget, så du nemt kan indstille den efter hvor meget du ønsker at presse dig selv.
Denne Stair climber er 220 centimeter høj, så derfor vil vi anbefale at du minimum har 270 centimeter fra gulvet til loftet. Denne stair climber er også meget lydsvag i forhold til mange andre trappemaskine modeller.
StairMaster 8 Series Gauntlet med LED trappemaskine – Anmeldelse
- Max bruger belastning:: 159 kilo
- Farve: Sort
- Netto vægt: 156 kilo
- Netto højde: 226 centimeter
- Netto bredde: 86 centimeter
- Netto længde: 147 centimeter
- Indbygget træningsprogrammer: Mange
- Brutto vægt: 205 centimeter
- Brutto højde: 226 centimeter
- Brutto bredde: 86 centimeter
- Brutto længde: 147 centimeter
StairMaster 8 Series Gauntlet med LED trappemaskine
Der er mulighed for at tilkøbe en skærm på 15,6 HD, som skal monteres oven på LCD konsollen. Når du har 15,6 HD skærmen på, så har du mulighed for at koble HDMI kabel i, så du kan streame videoer fra din tablet eller smartphone. Derved kan du se film eller serie, samtidig med at du får trænet på din StairMaster.
Maskinen er bygget med 8 trin, som bliver ved med at roterer rundt. Maskinen kan bremse af sig selv, det vil sige, at når du stiger på den, så vil den ikke begynde automatisk og bevæge sig rundt, så du kan miste balancen. Dette er for at øge sikkerheden, så du ikke ender med at få en overraskelse og falde, fordi båndet allerede var startet, uden at du var klar over det. Ud over bremsefunktionen, så er stair climber også udstyret med en trådløs pulsmåler, som kan måle om din puls er for lav eller for høj.
StairMaster 10 series 10G trappemaskine – Anmeldelse
- Max bruger belastning: 181 kilo
- Farve: Sort
- Netto vægt:: 296 kilo
- Netto højde: 210 centimeter
- Netto bredde: 86 centimeter
- Netto længde: 160 centimeter
- Indstigningshøjde: 23 centimeter
- Indbygget træningsprogrammer: Mange
- Brutto vægt:: 335 centimeter
- Brutto højde: 220 centimeter
- Brutto bredde: 95 centimete
- Brutto længde: 182 centimeter
StairMaster 10 series 10G trappemaskine
Nogle af de nye funktioner som StairMaster 10G er blevet bygget med er funktionen Over Drive training mode. Når du sætter denne funktion til, så vælger du at gå væk fra en træning, hvor båndet først ruller og du skal derved følge med i maskinens fart. Her skal du i stedet for bruge din egen kropsvægt for at få trinene under dig til at bevæge sig. Det vil sige, at du selv bestemmer farten, da det er din egen styrke, som sætter tempoet.
Hvis du holder fast i håndtagene på stair climberen og læner dig forover, så vil du få den samme effekt ved træningen som hvis du trænet prowler push workout. Dette er en træningsmetode som er kendt fra crosstraining, som en meget hård udøvelse.
Tager du derimod fat i håndtagene på siden af maskine, så får du samme effekt, som hvis du lavet øvelsen Farmer??s Carry. En Farmer??s Carry kan laves på mange forskellige måder, en af måderne er at løfter to kettlebells eller håndvægte op i hænderne og så gå rundt med dem. Det lyder måske som en meget simpel øvelse, men det kræver en del mere udholdhed end man tror!
Denne model er også blevet bygget med nye gelænder, som understøtter dig bedre, når du træner. Samtidig er trinfladerne også blevet forbedret og der er kommet en lavere indstigningshøjde på. Du har mulighed for at vælge modellen med LCD skærm eller i en 10? eller 15? touchskærm. Denne stair climber er indbygget med en LCD skærm. Så her kan du tilkøbe skærmene på et senere tidspunkt, hvis du ønsker det.
StairMaster 10 series 10G trappemaskine er indbygget med træningsprogrammer og forskellige indstillinger, som blandt andet Manual, Quick Starter, Speed Intervals, Heart Rate Zone og Fat Burner og mange mange flere.
Maskinens konsol kan kobles sammen med Smarture, som blandt andet Galaxy watch og Apple Watch. Samtidig har du mulighed for tilslutte maskinen med din smarttelefon ved brug af Bluetooth. Du har også mulighed for at tilslutte maskinen med et HDMI kabel, så du kan sætte film eller serie op på skærmen, så du kan se det, imens du træner. Her kræver det dog, at du køber enten 10? eller 15? skærmen, da HDMI kablet ikke passer til LCD skærmen.
Maskinen er også indbygget med holder til vandflasker og en justerbar ventilation. Ventilationen vil du få stor glæde af, når du begynder at kunne træne på stair climberen i en længere tid.
Skal jeg vælge en trappemaskine eller en crosstrainer?
Både træning på en crosstrainer og en trappemaskine er kategoriseret som maskiner til konditionstræning. Begge maskiner er træningsmaskiner, hvor du har mest fokus på at træne din underkrop og særligt benene er der høj fokus på. Så selvom disse to maskiner virker umiddelbart meget ens, så er der dog stor forskel på dem. Man kan sagtens kombinere ens træning med både en crosstrainer og trappemaskine. En af de fordele der er ved, at kombinerer de to træningsmaskiner, som minder om hinanden, er at du får trænet på fokusområdet på 2 forskellige måder, som er med til at styrke og gøre din krop stærkere på.
Dog skal man også passe på, hvis man både træner på en crosstrainer og en trappemaskine, da det også kan give dig en overbelastning af din underkrops muskler og led, da alt din fokus og energi bliver brugt på musklerne hernede. Derfor skal man passe på at dine led og muskler ikke for en overbelastning, hvis du vælger at træne på begge maskiner.
Typiske fejl man laver på en trappemaskiner
Når man træner på maskiner, så kan man ofte komme til at have fokus på, at man skal træne hårdt og i lang tid. Derfor kan man nogle gang glemme at have fokus på at træne på den rette måde. Træner man med den forkerte metode, så kan man ende med at få skader i led og muskler. Derfor er det vigtigt at man har styr på teknikken før og imens man står på en stair climber.
En af de typiske fejl, som mange mennesker begår, når de træner på en trappemaskine er, at de holder godt fast i maskinens håndtag imens de træner. Vi anbefaler faktisk kun at du benytter dig af håndtagene, hvis du har en dårlig balance og dermed har brug for ekstra støtte.
Ellers anbefaler vi at du ikke holder fat i håndtagene, da dette formindsker træningen af dine ben. Når man holder fast i håndtagene, så kan nogle også komme til at falde sammen i deres overkrop, hvilket er med til at give dig en dårlig kropsholdning og dermed give din ryg belastning, som er unødvendig, når der skal være fokus på underkroppen. Samtidig er der ingen som ønsker, at have ondt i ryggen dagen efter en træning.
En anden vigtig regel når man træner er, at man skal huske at varme sin krop op først. Hvis leddene i din krop ikke er varmet op inden du begynder at træne, så kan du risikere at få skader. Lige så vigtigt det er at varme op inden træningen, lige så vigtigt er det at strække ud efter en træning. Dette gælder både om træningen foregår på en stair climber eller et andet træningsmaskine.
Stair climber vs. løbetræning
Både løbetræning og træningen på en stair climber har begge fokus på at øge din kondition og træning af dine baller og ben. Begge træningsmetoder er gode til at øge din forbrænding af kalorier.
Nogle eksperter mener, at der er store fordele ved at træne på en stair climber i forhold til løb en tur. På en stairclimber bevæger man sig i en bevægelse i en lodret position, da du går op ad. Når man løber så bevæger man sig vandret, så derfor bliver du mere belastet af tyngdekraften. Tyngdekraften er med til at din krops muskler bliver endnu mere belastet. Når man løber ude i naturen, så er man under større risiko for at få skader, da man ved hvert skridt får et stød op igennem kroppen.
Rengøring af en stair climber
Alle træningsmaskiner har brug for rengøring og pleje, derfor er det ikke tilfældigt at vi også vil fortælle dig om hvordan du skal rengøre og pleje din trappemaskine. Levetiden på en træningsmaskine vil blive forlænget, hvis man er opmærksom på at pleje og vedligeholde sin stair climber.
Det er vigtigt at man husker på, at vedligeholde alle maskinen dele, så derfor kan det være nødvendigt at huske på, hvilke dele du måske sprang over at rengøre sidst, så de bliver husket at blive gjort rent.
Vi anbefaler, at man gør nogle ting i ugen og i måneden. Dette kan du gøre til en fast rutine, så du husker at få gjort alle tingene. Om ugen anbefaler vi at du mindst en gang om ugen tørre din trappemaskine af. Dette er for at sørge for at maskinen hele tiden er ren for både sved og andre væsker, som kan være med til at skade maskinen og give rust.
Samtidig skal du ugentligt sørge for at maskinens trappetrin sidder fast og at de ikke er ujævn. Skulle det være tilfældet, så skal man sørge for at spænde trinene ordentligt fast igen.
Om måneden skal du sørge for at fjerne skjolder, som kan komme frem på ens maskine. Her skal man også støve maskinen af og smører kæderne med WD40 eller en anden type af smøreolie.
En gang hvert halve år anbefales det, at du skal rengøre kæderne grundigt, så man kan sørge for at fjerne diverse snavs eller lignede sager, som er blevet opbygget i løbet af måneden. Samtidig må man også gerne en gang om måneden sørge for at tjekke den indbygget computer og display. Her skal du tjekke om alle knapperne virker og at alle dataene står og bliver vist korrekt.
Risiciene ved at træne på en trappemaskine
En af risiciene der er ved at træne på en stair climber er, hvis man skulle af maskinen og komme til skade. Dog er der en meget lille risiko for dette, da de fleste maskiner er lavet med håndtag og plader for enden af maskinen, så man kan hoppe over på dem, som er med til at øge sikkerheden. Samtidig har man mulighed for at sænke tempoet før og i mens du træner, så det passer til dit tempo, så du ikke falder ned. Jo mere sikker du bliver på dig selv og på maskinen, jo højere kan du sætte dit tempo.
Trappemaskine valg?
Det kan være svært at vælge hvilken stair climber man skal vælge, da mange modeller ligner hinanden og at det derfor kan være svært at finde frem til forskellen på maskinerne. Når man kigger på de forskellige trappemaskiner, så skal man kigge efter hvilken form for funktioner de har. I denne artikel kan du læse mere om de forskellige stair climbers længere oppe og finde frem til hvilken funktioner de forskellige modeller har.
En trappemaskine er en dyre træningsmaskine, så derfor skal man også være sikker på, at maskinen indeholder de krav, som du ønsker og har behov for. Nogle af de krav kan blandt andet være:
- Funktioner
- Pris
- Materiale
- Størrelse
- Design
- Holdbarhed
Funktioner
Der findes utrolig mange funktioner i de forskellige stair climbers, derfor kan det være svært at finde ud af hvilken model man skal købe og hvorfor man egentlig skal vælge lige præcis den model.
Som vi tidligere har beskrevet, så kan trappemaskinens computer og display være afgørende for nogle. Stair climbers fås nemlig med forskellige størrelser af skærme. Nogle er med skærm, så du kan se serie, samtidig med du får trænet, andre er kun indbygget med et display. Et display vise dig distancen på hvor langt tid du har trænet, kalorier du har forbrændt og mange andre data. Nogle maskiner kommer endda med forudinstalleret træningsprogrammer, så man får en guideline over hvordan du anbefales at træne på trappemaskinen.
Herudover kan det være at du er interesseret i at maskinen skal have transporthjul, så du kan flytte maskinen til side, når du er færdig med din træning.
Nogle maskiner er også indbygget med en pulsmåler, som kan aflæse din puls ud fra din håndflader på håndtagene. Man aflæser ens puls får at finde ud af om din puls er for høj eller for lav. Konditionstræning er med til at forbedre din kondition og sænke din puls. Derfor skulle du gerne kunne se forskel på din puls efter 2 måneder, hvis du ikke er vant til at træne. Hvis din stair climber ikke har pulsmåler i sig, så kan du købe dig et løbeur, som kan aflæse din puls. Du kan læse mere om de bedste løbeure her.
Pris
En stair climber er et stort stykke træningsudstyr, hvor der er en masse mekanisme inde bag i, som gør det muligt, at maskinen drejer rundt og bevæger sig som en trappe.
Derfor koster en stair climber også ofte mere end løbebånd, crosstrainer og motionscykler gør. Frygt dog ej, maskinens holdbarhed er til gengæld også utrolig god, da den er lavet af højkvalitets materiale. Overordnet set, så findes der to forskellige variationer af trappemaskiner, dem der bliver lavet, som er mere egnet til træningscentre og dem som solgt til træningsrummet i hjemmet.
Der findes to typer af stair climbers, da dem der bliver brugt i træningscentre skal kunne holde til en del mere, da de bliver mere belastet. Derfor er disse modeller også dyrer, da de skal kunne holde til at blive brugt dagligt i flere timer.
Jo flere funktioner der er blevet lavet på stair climber, jo dyrer vil maskinen også koste. Trappemaskiner koster alt fra 50.000 ?? 190.000 kroner, så der er stor forskel på priserne. Derfor er det vigtigt at du finder ud af hvor meget du vil give, for at finde ud af hvilke funktioner, du så får med i købet.
Materialer
Materialevalget af træningsmaskiner er utrolig vigtigt, for at være sikker på maskinen imens du træner. Samtidig skal det være komfortable for dig at være på den i en længere periode og at den kan holde til din kropsvægt.
Hvis du skal have en trappemaskine, så vil vi anbefale dig at købe en der er blevet lavet i stærkt stål indvendigt. Udvendigt skal trappemaskinen være opbygget med beskyttelse lag, som beskytter stålet, dette er ofte plastik materialer. Materialer som plastik er let at vedligeholde, da de er nemme at rengøre for snavs og sved.
Størrelse
Som du sikkert ved nu, så er stair climber ikke et af de mindste former for træningsmaskiner. Det er ikke alle mennesker som har plads til at have en træningsmaskine i deres hjem og derfor vil vi også komme ind på andre træningsmaskiner, som minder om trappemaskinen.
Stairclimber har en høj højde og derfor skal man være sikker på, at inden man køber maskinen, at man har højt nok til loftet, således at du også kan stå på maskinen uden at få loftet i hovedet. Producenterne skriver ofte hvad minimumshøjden er for rummet, for at man kan bruge trappemaskinen der. Dog skal du være opmærksom på, at de ikke altid tager højde for hvor person der står på maskinen er. Er du højere end gennemsnittet, så anbefaler vi dig at være sikker på, at du vælger en maskine, hvor du er langt over producentes minimumshøjde.
Stair climbers kommer med en maks. belastning, som du gerne skal overholde, for at være sikker på, at din maskine kan holde til det. De fleste maskiner har en maks belastning på omkring de 100, dog er nogle under og nogle er over. Så det er med at finde den stair climber, som passer til din vægt, så maskinen ikke tager skade. Jo tungere maskinerne er, jo mere kan de ofte holde til at løfte, da de er mere robust bygget.
Der kan også være forskel på trappemaskinernes trin højde. De kan varierer med 20 centimeter i forskel. Så derfor kan det være du skal overveje, hvor højt du kan træde op uden at det bliver for ubehageligt. Har du korte ben, så du overveje en maskine med lave trinhøjde og selvfølgelig modsat hvis du har lange ben.
Har du ikke plads til at skulle have en trappemaskine inde i dit hjem eller lejlighed, så kan det være du skal overveje at kigge efter andre træningsmaskiner eller udstyr. Hvis du ønsker at få forholdsvis de samme funktioner, som man får ved en trappemaskine, så vil vi anbefale dig, at kigge på stepmaskiner i stedet for. Her har du også fokus på underkroppen og bestemt baller og læg. En stepmaskiner fylder ikke særlig meget, så derfor er den nem at pakke væk igen, hvis du ikke vil have den til at stå fremme.
Du kan læse mere om stepmaskiner i vores artikel: stepmaskiner bedst i test.
Design
De fleste stair climbers ligner hinanden udseendesmæssigt. Dog kan det være for dig, at en model er flottere end andre, dette er en smagssag. Maskinerne har dog ofte en meget robust look, da det er nogle store maskiner, som er vant til at stå inde i et træningscenter. Oftes fået trappemaskinerne dog kun i sort og grå farver.
Holdbarhed
Som vi tidligere har sagt, så er en stair climber ofte blevet produceret til at stå i et fitnesscenter, derfor har disse maskiner også en lang levetid. Du kan dog være med til, at sørge for at levetiden på maskinen bliver længere, ved at sørge for jævnligt at vedligeholde og pleje maskinen, som den har brug for. Længere oppe i artiklen kan du se, hvordan vi anbefaler dig til at vedligeholde en trappemaskine. Her fortæller vi dig både om hvordan du vedligeholder og plejer stair climberen ugenligt og månedligt.
FAQ om trappemaskiner
Hvad er stairmaster godt for?
Træner man på en stairmaster så arbejder man på sine muskelgrupper i din underkrop. De muskelgrupperne vil mest være baller, læg, forlår og baglår. Du bruger nemlig dine knæ, ankler og hofter til at gå op ad trappen. I hofterne træner man både hoftebøjer, musklen pectineus, lårspænderfascien og skræddermusklen sartorius. Også din lænd vil blive trænet, da det er vigtigt, at du holder din ryg oprejst og lige, imens du træner på en stair climber.
Hvilken trappemaskine skal jeg vælge?
De fleste trappemaskiner minder om hinanden, dette skyldes, at de alle har den samme funktion, at du skal få samme effekt som når du går op ad trapper. Dog er der nogle funktioner, som er anderledes ved nogle modeller end andre. Derfor kan det være at nogle af disse funktioner, som du vil ønske at kigge efter, når du skal købe din stair climber. På denne måde finder du nemlig den helt rette stairclimber, som passer til dit behov og ønsker.
En af de funktioner, som du kan overveje før dit køb kan være størrelsen på selve trinene på maskinen. Her kan du både overveje hvor høj eller bred dine trin skal være. Der er nemlig ingen grund til at vælge en maskine, hvor du vil føle at dine trin var for høje, til at du får mest muligt ud af din maskine. Skulle trinene være for smalle eller for høje til hvad du ønsker de skal være, så vil du bruge utrolig meget energi på at løfte fødderne op og placerer dem korrekt på pladen.
En anden vigtigt faktorer er selve højden på maskine. Det er ekstremt vigtigt, at inden du køber maskinen, at du husker på, at du skal holde øje med hvor høj maskinen er, således, at du stadig kan bruge maskinen inde i dit hjem. Når du læser hvor høj maskinen er, så skal du huske, at du også selv skal stå oppe på maskinen og derfor skal du have højere til loftet end forventet.
Den tredje faktorer er valget af trappe maskinens display. Der findes mange forskellige former for display, nogle er der bare LCD display og andre display med skærm er der mulighed for at koble din telefon til din skærm, så du kan se film eller serie der på. Jo større display du får, jo bedre skærmkvalitet vil du ofte få. Et display kan også vise og give dig målinger på hvor langt du har løbet, hvor hvor hurtigt du har løbet i. Samtidig har du mulighed for at se, hvor mange kalorier du har forbrændt under din træning.
Ud over disse tre funktioner, så har du også mulighed for at vælge mellem andre former for funktioner. Dette kunne for eksempel være funktioner som blandt andet holder til din smartphone eller tablet. Der er også nogle maskiner som er bygget med transporthjul, så du har mulighed for at transporterer maskinen frem og tilbage, så den ikke fylder så meget plads, når du ikke bruger stair climberen.
Til sidst er der også funktionen holder til flasker. Dette gør det nemmere for dig, at have drikkedunken med op og træne, uden at du skal holde pause imens du træner.
Hvorfor skal jeg købe en trappemaskine?
Der er mange fordele ved at træne på en trappemaskine. Den er nemlig utrolig god til at give dig en god og effektiv træning, hvor du har fokus på din styrketræning og konditionstræning. Når du træner konditionstræning, så er det godt for dit hjerte og lunger. Dette skyldes, at du styrker din kondi og dermed bliver mere udholdende. Når du træner styrketræning, så er det med til at forebygge dine skader, da dine muskler bliver stærkere. Når man både træner konditionstræning og styrketræning så har man en stor fordel til at øge dit vægttab.
Det menes at man forbrænder dobbelt så mange kalorier ved at dyrke træning med trappegang. Samtidig er der den fordel ved en stairclimber, at man formindsker chancen for at komme til skade, som du for eksempelvis kender til, når du er ude og løbe. Ved en løbetur, kan man nemlig nemt vride om, da underlaget kan hurtigt ændre sig fra hårdt til blødt underlag.