Hvordan taber jeg mig når jeg har lavt stofskifte?

Hvordan taber jeg mig når jeg har lavt stofskifte?

I denne artikel kan du blive klogere på hvad lavt stofskifte er, hvilke symptomer og ulemper der er ved lavt stofskifte og hvordan du kan øge dit stofskifte.

lavt stofskifte

Nogle mennesker har et lavt eller nedsat stofskifte, som kan være med til at påvirke deres både at være fysisk og mentalt. Dette medføre, at deres krop bliver langsommere, da kroppen skal forårsages af en krop med lavere produktion af stofskiftehormoner. 

Et nedsat eller lavt stofskifte bliver også kaldet for hypothyreose. Stofskiftets hormoner bliver produceret i skjoldbruskkirtlen, som er med til at give dig en sund kropsvækst, en sund knogleudvikling og at samtidige hele kroppens celler er med til at fungere som de skal. 

Nogle mennesker ved ikke at de går rundt med et nedsat stofskifte, dette kan du dog finde ud af ved at læse videre. Vi vil give dig informationer omkring ting du skal være opmærksomme på, når man har nedsat stofskifte. Derfor giver vi dig en god rådgivning, for at sikre os, at du ved hvilken kost, som er bedste til lige præcis en krop med lavt eller nedsat stofskifte.

lavt stofskifte

Symptomer på nedsat stofskifte

Der kan være forskellige tegn på lavt stofskifte fra person til person. Derfor kan du godt have lavt stofskifte med andre symptomer end de hyppigste symptomer. 

De mest kendte symptomer på lavt stofskifte er: 

 • Konstant træthed
 • Tendens til irriteret og tør hud
 • Kuldskær hele året rundt
 • ?get vægt
 • Humørsvingninger
 • Ofte problemer med maven og forstoppelse
 • Mørke rander under øjnene
 • Tyndt hår
 • Lav muskelstyrke
lavt stofskifte

Hvis du har lavt stofskifte vil du ofte have mindst en af disse symptomer, da disse beskriver det nedsatte stofskiftets effekt. Du kan også teste din hud, for at se, om du skulle have en nedsat stofskifte, ved at du i en længere periode har sørget for at fugte din hud med creme og olier. Hvis du stadig har tør hud, så er dette et godt kendetegn på, at du har lavt stofskifte. 

Samtidig hvis du døjer med kuldskær om for eksempel sommeren, hvor de fleste mennesker ikke har kuldskær, så kan dette også være en betegnelse på at du har lavt stofskifte. 

Det anbefales, at hvis du oplever disse symptomer, så er det vigtigt, at du giver din krop hvad den har behov for, for at få det bedre. Sådan et forløb kan tage flere uger eller måneder før at din krop har vænnet sig til ændringerne. 

Der er flest kvinder, som døjer med for lavt stofskifte end mænd. Dog kan både mænd og kvinder udvikle for lav en produktion af stofskiftehormoner.

Ulemper ved nedsat stofskifte?

Et lavt stofskifte kan være med til at give dig besvær i din hverdag og forringe din livskvalitet, da stofskiftet kan påvirke dit humør. Både trætheden og det skiftende humørsvingninger kan være med til at påvirke dig negativt og skabe dårlig stemning hos dine nærmeste, som kan være med til at medføre dårligere relationer til dine nærmeste. 

De 3 største problemer ved at have for lavt stofskifte er, fordøjelsesproblemer, træthed og vægtforøgelse. Trætheden kan være med til at gøre det svære for dig at tabe dig, da du ofte er udmattet og derfor ikke har motivation for at skulle træne og holde kosten ved lige. Dette er bestemt ikke en fordel, når man samtidig har en lavt stofskifte, som er med til at øge vægten også. 

Trætheden er også med til at formindske koncentrationsevnen fra de personer med lavt stofskifte. Derfor er det svært for person med nedsat stofskifte, at være aktiv og koncentreret en hel arbejdsdag og derefter. 

En af de største symptomer er, at mange med nedsat stofskifte døjer med fordøjelsesproblemer, som kan være med til at give dig fysiske smerter, da dit tarmsystem og mavesystem ikke virker som den burde. Derfor vil der bliver dannet affaldsstoffer og skadelige bakterier, som kan være med til at påvirke din mave, som ender med at give dig fordøjelsesproblemer.

lavt stofskifte

Hvorfor har jeg lavt stofskifte?

Mange som døjer med lavt stofskifte har sygdommen Hashimotos Thyreoiditis, som er en autoimmun sygdom. Det vil sige, at sygdommen er med til at påvirke kroppens væv, som medføre at immunforsvaret bliver svæget eller nedbrudt. Det er også grunden til at din krop ikke har overskud til at bekæmpe de små symptomer, som blandt andet træthed, fordøjelsesproblemer, som en anden krop automatisk ville prøve at bekæmpe med det sammen. 

Sygdommen Hashimotos Thyreoiditis nedbryder nemlig også vævet i skjoldbruskkirtlen. Det er et problem, da skjoldbruskkirtlen skal være med til at producere de vigtige stofskiftehormoner, som er med til at styrke dit immunforsvar.

lavt stofskifte

Kan man blive diagnoseret til at have lavt stofskifte?

Det forventes at mange mennesker går rundt med for lavt stofskifte, uden at de har fået det diagnoseret. Hvis du skulle mistænker, at du har lavt stofskifte, så anbefaler vi at du tager kontakt til din læge. Her vil en blodprøve kunne give dig et svar på om mængden af stofskiftehormonerne i din krops blod er for lavt. 

Samtidig viser en blodprøve også hvor meget TSH (thyroidea-stimulerende hormon). TSH er det hormon som skjoldbruskkirtlen styrker. 

Hvis din blodprøves resultat viser  at dit stofskiftehormon er under det normale, så vil din læge give dig medicinsk behandling. Medicinen vil give dig de hormoner, som din krop mangler og ikke selv kan producerer, når man har lavt stofskifte. 

Når man har lavt stofskifte, så har man også ofte brug for både naturmedicin og kosttilskud, som skal være med til at støtte og hjælpe dit immunforsvar. Naturmedicin og kosttilskud vil være med til at stabiliserede dit humør, skabe en sundere hud og stabiliserer dine muskler.

lavt stofskifte

Hvilket kosttilskud skal jeg have, når jeg har lavt stofskifte?

Ofte anbefales det ikke at medicin til lavt stofskifte kan indtages alene. Mange læger anbefaler, at man også indtager kosttilskud, som skal være med til at forebygge udfordringerne til dit immunforsvar. Dermed kommer kosttilskudet til at gøre en stor forskel for din immunforsvar og formindske sygdomme, og dermed ikke bryde vævet i dine skjoldbruskkirtlen. 

Det først, som vi vil anbefale dig, er at du skal være opmærksom og have fokus på din kost, naturmedicin og kosttilskud. 

Det skal dog gøres opmærksom på, at hashimotos Thyreoiditis ikke er muligt at fjerne fra din krop, men det derimod er mulighed at formindske alle svaghederne ved sygdommen.

De anbefalede vitaminer, som kan være med til at forbedre dit stofskifte, er således:

 • B-vitamin
 • Jern
 • Zink
 • Magnesium

B-vitamin er vigtigt at indtage, da dette vitamin vil give dig en godt stofskifte. B-vitaminer kommer i hele 8 forskellige udgaver. Heriblandt findes der blandt andet B1, B3, B5, B12, som er de mest hyppigste former for B-vitamin.

Zink  er med til at hjælpe din krop med at få forbrændt kalorier og ombytte både kulhydrater og protein om til næring for din krop. Dette er bestemt en fordele for folk med lavt stofskifte, da man har lavere energi til at kroppen kan omdanne kulhydraterne og protein om til næring, som er vigtig for enhver krop, for at kunne fungere.

Jern er et af de mineraler, som er med til at sørge for at ilten render rundt i din krop. Derfor bidrager jern med til at sørge for energistofskiftet stiger.

Magnesium omdanner også din kost til energi. Magnesium har mange forskellige funktioner, nogle af dem er, at kroppen arbejder bedre og dermed øger både nervesystemet og stofskifte.

lav stofskifte

Hvad er den optimale indtagelse af kosttilskud?

Det er godt for en krop der har sygdommen Hashimotos Thyreoiditis, at pleje kroppen med kosttilskud. Kosttilskud er med til at sygdommen Hashimotos Thyreoiditis ikke skal skade din skjoldbruskkirtel. Du skal naturligvis ikke overmættet din krop med kosttilskud, da dette kan give din krop en negativ effekt, derfor skal du følge de daglige anbefalinger, som din læger giver dig og hvad kosttilskud producenterne anbefaler på produkterne.

Det anbefales at et voksen menneske skal have følgende dosis om dagen:


Zink:

 • Kvinder skal have 9 mg
 • Mænd skal have 7 mg

Jern:

 • Kvinder skal have 15 mg
 • Mænd skal have 9 mg

Magnesium:

 • Kvinder skal have 280 mg
 • Mænd skal have 350 mg

B-vitamin:

Som tidligere nævnt, så kommer B-vitaminer i 12 forskellige slags kosttilskud. Derfor anbefaler vi, at man ser på den anbefalede daglige dosis, som kosttilskudsproducenten har anbefalet på pakken og hvad din læge har anbefalet dig at tage. De 12 forskellige B-vitaminer har forskellige dosis anbefalinger afhængig af hvilket vitamin der er tale om.

Både naturmedicin og kosttilskud kan have en positiv effekt på din krops stofskifte og hud. Dog skal der være opmærksom på, at indtagelsen af både naturmedicin og kosttilskud ikke må overskride den anbefalede dosis, da dette kan påvirke din krop negativt. 

Der findes indtil videre ikke et stofskifte som er med til at stoppe mennesker for at have for lavt stofskifte. Dog har man mulighed for at hjælpe sin krop ved hjælp af både kost, kosttilskud, naturmedicin og ændring af livsstil. Disse ting kan alle sammen være med til at forøge dit stofskifte og dermed vil din krop få det meget bedre.

lav stofskifte

Hvilket naturmedicin skal jeg have, når jeg har lavt stofskifte?

Personer med lavt stofskifte har behov for flere vitaminer og mineraler, derfor er det vigtigt at man ser på naturmedicin, da dette kun vil styrke din krop. 

Hvis man har lavt stofskifte, så anbefales der mange forskellige typer af naturmedicin, som kan være med til at hjælpe dig på forskellige måder, afhængig af hvilken symptomer du døjer med i forhold til dit lavt stofskifte. Der kan være forskelligt fra person til person hvilke symptomer som er med til at påvirke dig værst i din hverdag med nedsat stofskifte. Derfor er det vigtig at du finder ud af hvilket problemer som du døjer mest med og derefter vælge den rigtig naturmedicin, som vil være med til at hjælpe dig bedst muligt. 

Er en af dine problemer med lavt stofskifte, at du svinger meget i vægt, så anbefales det at du tager naturmedicin, som kan sætte gang i din forbrændingen. Mange har også problemer med træthed, her kan naturmedicin også være med til at øge dit energiniveau.

Naturmedicins produkter er blevet fremstillet på naturlige og rene ingredienser, som blandt andet ingefæracaigrøn tegojibær og en masse slags urter.

Det er dog vigtigt, hvis du ønsker at at tage naturmedicin, at du skal overveje følgende spørgsmål: 

 • Hvad ønsker jeg at få ud af naturmedicinen?
 • ?nsker jeg at tage naturmedicin i pulver- eller kapselform?

Samtidig skal du også være opmærksom på, at hvis du lever en vegetarisk livsstil, at nogle af produkterne ikke altid vegetarisk. Samtidig skal der også holde øje med produkterne ingrediensliste, hvis du er glutenallergiker eller laktoseintolerant. 

Naturmedicin er blevet lavet på naturlige urter og råvarer, som er med til at bidrage til din krop, således, at den kommer i en bedre balance. Naturmedicin kan købes i både kapsel eller pulverform. Derfor er det muligt for dig, at få din naturmedicin i din ønskede indtagelsesform. Nogle ønsker blandt andet at tage naturmedicin i tabeller som vil opløses i vand, således, at du kan drikke naturmedicinen.

Gode råd omkring brugen af kosttilskud og naturmedicin imod nedsat stofskifte

Et af de gode råd er, at sørge for at tage dit kosttilskud sammen med dit måltid. Kosttilskud bliver nemmere at fordøje for kroppen. Dog skal kosttilskuddet magnesium ikke indtages med et måltid. Magnesium kan have nogle hårde virkninger, som kan være med til at neutralisere mavesyren. Det anbefales derfor, at magnesium skal tages før at man går i seng.

Det anbefales at man skal tage fibertilskud sammen med sin medicinsk behandling. Fibertilskud er med til at påvirke din krop på en positiv måde og vil gavne et lavt stofskifte. Fibertilskud er med til at fremme virkningen af dit medicin. 

Vi anbefaler altid at man snakker med sin læge omkring begyndelse af kosttilskud, imens du er under medicinsk behandling.

Kosttilskud bliver bedre indtaget og opløst i kroppen, når man indtager kosttilskuddet sammen med et måltid. 

Dog kan kosttilskud være med til at ændre din biokemi og dermed påvirke den. Derfor er det også vigtig at man sørger for at inddrage sin læge inden man begynder og indtage et nyt kosttilskud, da biokemien kan være med til at ændre stofskiftet og herefter påvirke den behandling, som du har fået anbefaling af din læge. 

En blodprøve vil kunne give dig svar på, om hvilke mineraler og vitaminer din krop står og mangler.

lav stofskifte

Det skal du vide omkring lavt stofskifte kost

Du kan også finde andre alternativer, som kan være med til at påvirke nedsat stofskifte og hermed reducere symptomer, udover medicin og kosttilskud. 

En ændring i livsstil, samt kost vil have en stor faktor, som kan være med til at formindske symptomerne, som man har fået ved lavt stofskifte. 

Man har mulighed for at dine symptomer ved det lave stofskifte bliver formindsket,  som kan være med til at bidrage dit stofskifte positivt.

Et aktiv liv med motion er med til at sætte gang i forbrændingen. En anti inflammatorisk kost vil være med til at formindske dine symptomer på Hashimotos Thyreoiditis.