sund mad

Sund mad – derfor bør du spise sundt og varieret

Hvad er sund mad?

Sund mad er i manges øjne et vidt begreb, og der findes derfor mange forskellige forestillinger om, hvad sund mad egentlig indebærer. Nogle mener nemlig, at en sund kost i høj grad er præget af grøntsager og frugter samt en nultolerancepolitik for sukker, hvor andre har en mere afslappet tilgang til begrebet, hvor der i stedet er større fokus på at spise moderate mængder.

Men hvad er sund mad egentlig?

Når vi snakker om sund mad, handler det i store træk om at spise en varieret kost. Det gælder derfor ikke blot om at spise en masse frugt og grønt, da kroppen har brug for en varieret kost, så den får de rette næringsstoffer indenbords, således kroppen kan fungere optimalt.

Når du skal planlægge frokosten eller aftensmaden, kan du med fordel tage udgangspunkt i de 7 kostråd, som guider til en sund og varieret kost, så du er sikker på, at kroppen får lige præcis det, den har brug for. 

Du kan med fordel læse vores artikler vedrørende sund mad på budget og sunde snacks, hvor du kan blive inspireret af en masse sunde og lækre opskrifter, som muligvis gør det nemmere at holde den sunde retning.

Følg de 7 kostråd

En varieret kost kan såmænd betyde mange ting, og derfor kan det hurtigt blive lidt uoverskueligt at planlægge et måltid, når man ikke har nogle specifikke guidelines, som man kan tage udgangspunkt i.

Fødevarestyrelsen har sammensat 7 kostråd, som har til formål at guide danskerne til en sundere og mere varieret kost – og du kan derfor med fordel tage udgangspunkt i disse kostråd, når du skal sammensætte et sundt måltid, der både er rig på fuldkorn, grøntsager, frugt samt magre mælkeprodukter.

Ikke nok med at kostrådene guider til en sundere kost, så er de også ideelle til dem, der ønsker at spise mere klimavenligt. Vil du gerne spise efter de 7 kostråd, kan det være en ide at lave en madplan. Læs vores artikel om hvorfor madplaner er et fantastisk koncept, og få hjælp til at komme i gang med din egen madplan.

De 7 kostråd lyder som følgende:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg i stedet bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand
grontsager paa tallerken og skaerebraet

Spis efter Y-modellen

De 7 kostråd er gode til at give en fornemmelse af, hvad en sund og varieret kost burde indeholde. Y-modellen er derimod et godt redskab, som du kan bruge, som en lille huskeregel, når du skal fylde tallerkenen. Du kan nemlig inddele tallerkenen efter bogstavet Y, således din tallerken består af 3 dele: 2 lige store dele og en mindre del i toppen af tallerkenen.

Du kan nemlig bruge Y-modellen til at huske på, at de 2 lige store dele på tallerkenen skal indeholde grøntsager på den ene side, og kartofler eller fuldkornsprodukter på den anden side. Derudover skal toppen af tallerkenen indeholde fisk, æg, magert kød eller fjerkræ.

Ved at bruge Y-modellen sikrer du dermed, at kroppen får en sund og varieret kost, som den har brug for. Du kan også læse vores artikel om kalorier og blive klogere på, hvilke og hvor mange kalorier du bør indtage.

Hvorfor er sund mad vigtigt?

Du har nok ofte hørt, at det er vigtigt at spise sund mad – men det er nok de færreste, der faktisk ved, hvorfor det er så vigtigt. En sund og varieret kost spiller en stor rolle for kroppens velbefindende på flere områder, og derfor er det utroligt vigtigt, at kroppen får de rette næringsstoffer, så den kan fungere optimalt.

Først og fremmest fungerer kosten som kroppens grundsten, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at fylde kroppen op med de gode næringsstoffer, så den har et optimalt grundlag at arbejde på. Fylder du derimod kroppen med usunde vaner, vil du kunne mærke en forringelse i kroppen på flere aspekter – og derfor er det vigtigt, at du sørger for at spise både sundt og varieret.

Kosten er også med til at forebygge livsstilssygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, hvilket er endnu en god grund til at spise sundere. Derudover er en sund kost også essentiel for din daglige trivsel både fysisk og psykisk. En sund kost giver dig nemlig både mere energi og overskud, hvilket kan have en stor betydning for din generelle sundhed i den travle hverdag. Læs vores artikel om nem sund aftensmad, og bliv inspireret til hvordan du kan lave sunde retter uden at stå i køkkenet i flere timer.

Gode råd til en sundere kost

På nuværende tidspunkt er du nok ved at være rimelig overbevidst om, hvorfor sund mad er så vigtigt for os – og derfor har vi samlet nogle gode råd, som kan gøre det nemmere for dig at få stablet en sundere kost på benene.

Vælg fisk eller fjerkræ fremfor kød

Du skal naturligvis ikke fravælge kød fuldstændigt. Kød er nemlig en god kilde til både protein, vitaminer og mineraler, hvilket er vigtige næringsstoffer for kroppen. Men vi danskere har en tendens til at spise væsentligt mere kød end, hvad der er sundhedsmæssigt godt for os. Derfor gælder det mere om at skære ned på kødforbruget, således vi kun indtager den mængde af kød, som kroppen reelt har brug for.

Både fisk og fjerkræ er gode kilder til protein, vitaminer og mineraler, hvilket som sagt også er gældende ved kød. Forskellen ligger dog i, at især det forarbejdede kød slet ikke er godt for kroppen i større mængder, hvorfor man så vidt muligt skal skære ned på det. Både fisk og fjerkræ har derimod ingen negativ effekt på kroppen, og det har ovenikøbet også flere fordele end kød.

Mangler du inspiration til retter med kylling? Læs vores artikel om sund aftensmad med kylling, og få fem lækre opskrifter!

tallerken med kyllig og grontsager

Vælg fuldkornsprodukter

Hvis man skal følge anbefalingerne, skal man som minimum indtage 75 g fuldkorn om dagen.

Fuldkorn er sundt for kroppen af flere årsager. Først og fremmest er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes mm. Derudover indeholder fuldkorn en høj mængde af kostfibre, hvilket både kan give en forbedret fordøjelse, et mere stabilt blodsukker samt en bedre mæthedsfornemmelse.

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet, således man får alle de gode fibre, vitaminer og mineraler med. Fuldkorn findes efterhånden i de fleste fødevarer, og du har derfor rig mulighed for at finde fuldkornsprodukter til ethvert måltid.

I dag er fuldkornsprodukterne synliggjort med et fuldkorns-logo på emballagen, så du hurtigt kan spotte, hvilke varer der indeholder fuldkorn på hylderne i supermarkederne. Se også vores artikel om sund aftensmad til hele familien, som indeholder ti sunde og børnevenlige opskrifter med fuldkorn og grøntsager!

Spis frugt og grønt som mellemmåltider

Frugt og grønt er sundt for kroppen, og du kan derfor med fordel inddrage dem som en fast del af dine mellemmåltider. Både frugt og grøntsager er nemlig spækket med mange vitaminer, mineraler og kostfibre, hvilket er noget, som kroppen i høj grad nyder godt af. I følge anbefalingerne bør man spise omkring 3 stykker frugt om dagen.

Skær ned på saltet

Salt er med til at regulere kroppens væskebalance og stabilisere nervesystemet, og salt er derfor vigtigt for kroppen – men kun i moderate mængder. Vi har en stor tendens til at overbruge saltbøssen, og vi får dermed indtaget en væsentlig større mængde af salt, end vi burde. Såfremt kroppen får for meget salt, kan væsken i blodårene risikere at blive holdt tilbage, hvilket får blodtrykket til at stige, som kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Du kan med fordel gå efter nøglehulsmærket, når du handler ind. Det viser nemlig, at produkterne indeholder mindre salt, sukker, fedt og flere fibre ?? alt det, vi gerne vil have!

Vil du gerne spise sundere uden at det vælter din økonomi, kan du med fordel læse vores artikel om at være sund på budget, og få inspiration til sunde opskrifter der ikke koster en formue.

kod der bliver saltet

Sundere mad med måltidskasserne

Måltidskasserne har efterhånden vundet mange danskeres hjerter – og det er der skam god grund til. Med måltidskasserne får du nemlig hurtig og nem aftensmad leveret lige til døren, og du skal blot sørge for at tilberede maden i kasserne.

Udover at måltidskasserne gør aftensmaden mere overkommelig at forberede i den travle hverdag, så gør de det også meget nemmere at spise sundt. Det fantastiske ved måltidkasserne er nemlig, at du kan vælge mellem adskillige lækre og sunde retter til ugens aftensmad, og dermed styrer du helt selv, hvad aftenens menu skal byde på.

Simple Feast

Simple Feast er perfekt til dig, der foretrækker de plantebaserede og økologiske måltidsretter. Hos Simple Feast har de nemlig stort fokus på bæredygtighed og økologi, hvilket i høj grad kommer til udtryk i deres lækre udvalg af retter.

Mange har dog ofte en lille bekymring om, at plantebaseret mad ikke just er en forkælelse for smagsløgene – men det er faktisk langt fra tilfældet. Hos Simple Feast er den ultimative smagsoplevelse nemlig i højsædet, så du både får sundt og plantebaseret mad spækket med skønne smagsindtryk.

Hver uge overrasker de fantastiske kokke med 5 nye og spændende smagsoplevelser, hvoraf du kan vælge 3 af retterne.

Hvis Simple Feast lyder som det rette for dig, så kan du læse endnu mere om deres fantastiske madkoncept lige her.

HelloFresh

Hos HelloFresh kan du vælge mellem hele 18 lækre og spændende retter hver uge – så her er rig mulighed for at prøve en masse nye og lækre retter hver uge. Ikke nok med at de tilbyder et hav af forskellige retter, så tager retterne også udgangspunkt i skønne retter fra hele verdenen over. Det kan være, at mandagen skal byde på det asiatiske køkken og tirsdag på det mexicanske?

Mulighederne er mange, og her er rig mulighed for at spise både sundt, varieret og lækkert, når du køber måltidskasser fra HelloFresh!

Hvis HelloFresh lyder som det rette for dig, så er vi glade for at kunne fortælle dig, at vi har fået fingrene i en rabatkode, som du kan bruge på de første 4 måltidskasser fra HelloFresh. Rabatkoden giver nemlig hele 30% rabat på dine første 2 måltidskasser, hvorefter du sparer 10% på din tredje og fjerde måltidskasse. Hvis det lyder interessant, skal du blot klikke lige her, og så er rabatten allerede fratrukket for dig!